Kako obdržati zdravje zob v nosečnosti?

Zobje v nosečnostiZa vsako nosečnico je pomembno, da je zdrava in, da se skrbno prehranjuje, ker s tem vpliva na razvoj otroka, ki ga nosi. Pogosto pa se zgodi, da mlade mamice pozabite na skrbno nego zob. Zobje v nosečnosti so občutljivi, pogosto se pojavi skelenje zob in vnetje dlesni.

 

Zdravje zob in ustne votline v nosečnosti ima tudi vpliv na vašega še nerojenega otroka. Če boste pravilno skrbele zase, lahko že v nosečnosti vplivate na zdravje mlečnih zob vašega otroka.

 

Zobje v nosečnosti in pravilna nega ustne votline

 

 

Zametki mlečnih zob se vašemu še nerojenemu otroku, pričnejo oblikovati med šestim in osmim tednom nosečnosti. V tem času je izredno pomembno, kakšne snovi boste vnesle v telo s svojo prehrano. Če se boste pravilno in zdravo prehranjevale, bo zarodek dobil dovolj hranil, da se bodo zametki zob pravilno oblikovali, hkrati pa bo dobil snovi, ki mu bodo zagotovile odpornost.

 

 

Po koncu prvega trimesečja nosečnosti, je čas, da obiščete zobozdravnika. Pregleda naj vam zobe, očisti zobni kamen in preveri stanje dlesni. Če vam dlesni krvavijo in so otečena, si kupite mehkejšo zobno ščetko in nežno zobno pasto.

 

 

Pozor! Raziskovalci so ugotovili, da nezdravljene težave dlesni in zob, lahko pripeljejo do prezgodnjega poroda!

 

 

 

 

 

 

Zelo pomembno je, da je  v vaši prehrani dovolj jedi, ki vas in zarodek oskrbijo z zadostno količino železa, kalcija in fosforja. Nosečnice, ki ste vegetarijanke, se morate zavedati, da je v vaši hrani mogoče premalo železa. Če pa ne uživate niti mleka, mlečnih izdelkov in jajc, potem pa vam gotovo manjka tudi kalcija in fosforja. Te manjkajoče minerale morate nadomestiti z ustrezno in dobro premišljeno dieto.

 

 

 

nega zob v nosečnosti

Velik problem lahko nastane, če vam je slabo in pogosto bruhate. V tem primeru se boste težko zdravo prehranjevale, saj vam verjetno mnoga hrana smrdi, tudi tista, ki bi vam zagotovila dovolj koristnih snovi za razvoj otrokovih zob.

 

 

V tem primeru lahko pride do resnega pomanjkanja železa, fosforja in kalcija, zato vam bo ginekolog verjetno predpisal uživanje prehranskih dopolnil. 

 

Pomen kalcija in fosforja v nosečnosti

 

prehrana v nosečnosti

 

Kalcij in fosfor sta potrebna za razvoj zob in kosti vašega otroka. Če v nosečnosti ne zaužijete dovolj teh dveh mineralov, bo vaše telo iz kosti izčrpalo kalcij, zato da bo z njim oskrbelo zarodek ali plod.

 

 

Posledice boste plačale kasneje, saj se vam bo verjetno pojavila osteoporoza. Pomanjkanja kalcija, ki nastane  v nosečnosti, kasneje ne morete nadomestiti.

 

 

Od konca osmega meseca nosečnosti dalje, se bodo vaše potrebe po kalciju in fosforju, povečale za 9%. To pomeni, da ste pred nosečnostjo potrebovale okoli 1000 mg kalcija na dan, sedaj pa ga potrebujete 1200 mg. Kalcij lahko pridobite z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov.

 

slabokrvnost v nosečnosti

 

 

V nosečnosti nujno potrebujete tudi fosfor in sicer 1000 mg na dan. Fosfor boste pridobile z uživanjem mleka, jogurta, trdih sirov, rdečega mesa, rib, piščančjega mesa, zelene zelenjave, polnozrnatega kruha, žitaric, polnozrnatih testenin, semen, fižola, sadja in oreščkov.

 

 

Pomen železa v nosečnosti

 

 

Med nosečnostjo, se potrebe po železu podvojijo! Telo se na povečane potrebe prilagodi tako, da ga učinkoviteje absorbira iz hrane in črpa iz svojih zalog. Vendar vaše telo ne zmore skladiščiti večjih zalog železa, zato morate ves čas nosečnosti skrbeti za vnos hrane, ki je bogata z njim.

 

 

popravljanje zob v nosečnosti

Živila, ki so bogata z železom, so rdeče meso, ribe, jajčni rumenjak, stročnice in polnozrnata žita. Če ste vegetarijanka, morate vedeti, da se železo bolje absorbira iz hrane živalskega izvora, zato bodite še posebej pozorne na morebitno pomanjkanje.

 

 

 

Absorpcijo železa iz hrane, lahko bistveno izboljšate, če poleg hrane, ki je bogata z železom, uživate tudi vitamin C. 

 

 

Pozorne bodite tudi na živila in pijače, ki absorpcijo železa iz hrane zmanjšujejo. Previdno pri uživanju rabarbare, špinače, soje, pravega čaja in kave. Pomanjkanje železa v nosečnosti je zelo pogosta težava. Če se počutite izredno utrujene in izčrpane, obiščite zdravnika, saj ste mogoče slabokrvne.

 

 

 

 

 

Oglejte si še zanimiv članek zobje v nosečnostiTeeth and gums in pregnancy