Kateri vitamini v nosečnosti so nujno potrebni za zdrav razvoj otroka?

vitamini v nosečnostiVitamini so biološko aktivne spojine, ki našemu telesu pomagajo pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja. Organizem teh spojin ne sintetizira iz osnovnih hranil, pač pa jih mora sprejeti od zunaj. Vitamini v nosečnosti imajo velik pomen, tako za normalen razvoj otroka, kot tudi za dobro počutje mamice.

 

 

Zato morate, drage nosečnice, v svoje obroke vključiti zdravo hrano, ki vsebuje ključne vitamine, ki so pomembni v nosečnosti. Vitamine delimo na topne v maščobah in topne v vodi. Od vitaminov, ki so topni v maščobah, sta v nosečnosti najbolj pomembna vitamina A in D.

 

 

Od vitaminov topnih v vodi, pa bomo izpostavili vitamine B kompleksa in vitamin C. Seveda vaše telo potrebuje tudi vse druge vitamine, v točno določenem razmerju, a vedite, da sta vitamin B in vitamin C, resnično nujna potrebna (obvezna), za normalen razvoj otroka.katere vitamine v nosečnosti

 

Kateri so najbolj pomembni vitamini v nosečnosti?

 

Za zdrav razvoj otroka in optimalno zdravje mamice, je potrebno v nosečnosti poskrbeti za uravnovešeno in zdravo prehrano. To pomeni, da morate imeti na jedilniku tako hrano rastlinskega izvora, kot tudi živalskega, da boste dobile vse potrebne vitamine.

 

Vitamin A

 

vitamin A v nosečnosti

Vitamin A, je predvsem pomemben za normalen razvoj vašega otroka. Najdemo ga v živilih rastlinskega izvora, kot provitamin ali karotenoid ter kot retinol v hrani živalskega izvora.

 

 

 

Povečane količine vitamina A začnite uživati v četrtem mesecu nosečnosti, vendar vseeno previdno! Retinol je v večjih količinah izredno toksičen in lahko v prvih mesecih nosečnosti, povzroča nepravilen razvoj otroka. Pojavijo se lahko težave na srčku, očeh, čeljusti, ter poškodbe jeter in kosti.

 

 

 

Da se izognete vnosu retinola, namesto hrane živalskega izvora, raje uživajte sadje in zelenjavo, saj vam prevelik vnos karotenoidov, ne bo škodoval.

 

 

Največ vitamina A se nahaja v rumenem, rdečem in oranžnem sadju in zelenjavi kot so paprika, sladki krompir, korenje, jedilne buče ali mango. Najdemo pa ga tudi v temno zeleni zelenjavi, kot je špinača, brokoli, zelje in ohrovt.prehrana v prvih tednih nosečnosti

 

 

Strokovnjaki priporočajo, da morate v nosečnosti povečati uživanje vitamina A za 1,1 mg-ekvivalenta na dan. Če se le da, se izognite uživanju prehranskih dopolnil in raje uživajte svežo in mešano hrano.  Da zadostite tem potrebam, vsak dan zaužijte eno od naslednjih živil:

 

vitamini za nosečnice

  • 15 gramov ohrovta ali 5 gramov špinače
  • 10 gramov korenja ali 990 gramov skuše
  • 55 gramov jabolk ali 33 gramov hrušk

 

 

Vitamin A, se nahaja tudi v fižolu, jajcih,  govedini in mleku, vendar bi morale za zadostitev dnevnih potreb, pojesti ali popiti prevelike količine.

 

 

Pomen vitamina D v nosečnosti

nosečniške kopalke
NAJVEČ VITAMINA D BOSTE DOBILE NA SONCU! ODPRAVITE SE NA PLAŽO V MODNIH NOSEČNIŠKIH KOPALKAH!

 

 

Vitamin D je izredno pomemben vitamin, posebej v nosečnosti. Uravnava ravnotežje kalcija v telesu, ki je pomemben za vaše kosti in zobe, posledično pa seveda tudi za rast kosti in zobkov vašega otroka. Vitamin D je tudi potreben za absorpcijo kalcija in fosforja iz hrane.

 

 

 

Kalcij je najbolj pomemben od spočetja in do četrtega tedna nosečnosti, saj ga takrat plod potrebuje za vgrajevanje v kosti in zobe. Največ vitamina D, boste dobile, če greste vsak dan za deset minut na sonček.

 

 

Če ste noseče v poletnih mesecih, potem se lahko odpravite tudi na plažo in celo zaplavate v morju. Za na plažo potrebujete seveda nosečniške kopalke!

 

 

Seveda vitamin D, najdemo tudi v hrani. Največ ga je v ribjem olju, ki ga nikakor ne smete uživati preveč. Nekaj vitamina D, lahko dobite tudi iz jajčnega rumenjaka, mastnih ribah in žitnih kosmičih. V nosečnosti morate zaužiti vsaj 5 mikrogramov vitamina na dan.

 

 

vitamin D v nosečnosti

 

Večje količine, ki presegajo 50 mikrogramov na dan, so lahko za otroka strupene, saj lahko pride do hiperkalciemije. Privede lahko do visoke koncentracije kalcija v plazmi, do trzanja mišic in sprememb v elektrolitih.

 

 

 

 

 

 

 

.

Vitamin C v nosečnosti

 

prehrana v nosečnosti prvo trimesečje

Med vitamini v nosečnosti, ima C vitamin prav tako velik pomen. Najdete ga predvsem v sadju in zelenjavi, ki naj bo redno na vašem jedilniku.

 

 

Vitamin C sodeluje pri razvoju novih tkiv ter vpliva tudi na rast tkiv pri otroku. Povečuje absorpcijo železa iz hrane, ki je prav tako izredno pomembno v času nosečnosti.

 

 

Priporočena dnevna mera vitamina C za nosečnice je 110 miligramov. Največ ga boste dobile iz paprike, brokolija, ribeza, vseh citrusov, zelja, paradižnika in krompirja. S kuhanjem vitamin C uničimo, zato poskušajte uživati čim več svežega sezonskega sadja.

 

zdrava hrana v nosečnosti

 

 

 

 

 

Poglejte si članek, kjer je predstavljenih nekaj živil, ki jih priporočajo nosečnicam: 13 Foods to Eat When You’re Pregnant