Kaj mora vsebovati torba za v porodnišnico?

torba za v porodnišnicoKo se približuje čas poroda, si morate pripraviti stvari, ki jih boste vzele s sabo v porodnišnico. Torba za v porodnišnico mora vsebovati samo nujno potrebne stvari za vas in za novorojenčka.

 

 

Nikar ne jemljite s sabo preveč stvari, saj vam bodo samo v napoto. Pripraviti si morate dokumente, pripomočke za osebno nego, oblačila za odhod iz porodnišnice in oblačila za novorojenčka. 

 

 

Nosečnice pogosto sprašujejo, kdaj naj pripravijo torbo, ki jo bodo vzele s sabo v porodnišnico. Vsekakor morate imeti vse pripravljeno kakšen teden pred predvidenim rokom poroda, saj lahko otrok tudi pohiti. Pri prvi nosečnosti je verjetna možnost, da boste rodile kasneje, a bodite vseeno pripravljene.

 

 

Kaj mora vsebovati torba za v porodnišnico za mamico?

 

 

 

 

Ves čas nosečnosti ste pridno obiskovale ginekologa in opravile vse potrebne preiskave. Ko se bliža čas poroda, imate že vse potrebne izvide in dokumente, a vseeno ponovimo, kaj morate vzeti v porodnišnico:

 

 

 • Vaš ginekolog vam bo izdal napotnico za porodnišnico in napotnico za reševalno vozilo, če ga boste potrebovale.
 • Nikar ne pozabite na kartico zdravstvenega zavarovanja in materinsko knjižico.

 

 

kaj vzeti v porodnišnico

 • K materinski knjižici priložite originalne izvide krvne skupine, se pravi RH-faktor, War in HbsAg.

 

 

 • Priložite še izvid toksoplazme, ICT, ter veljavni osebni dokument, ki mora vsebovati celo številko EMŠO. Če ste tuja državljanka, vzemite s sabo še veljaven potni list.

 

 

 • Verjetno boste v porodnišnico vzele tudi mobilni telefon, vendar ga nikar ne pozabite izklopiti, da ne bo zvonil ravno takrat, ko boste rojevale.

 

 

V porodnišnici verjetno ne boste ostale veliko časa, a vseeno boste potrebovale pripomočke za osebno nego:

 

seznam za porodnišnico

 • V toaletno torbico si pripravite osnovne pripomočke: zobno krtačko, zobno pasto, tekoče milo, krtačo za lase, kremo za obraz in roke, deodorant, vazelin za ustnice in  bombažne vložke.

 

 

Po porodu boste morale uporabljati vložke, zato si v torbo pripravite tudi mrežaste hlačke za enkratno uporabo in dvoje bombažnih spodnjih hlačk. Po porodu boste takoj začele dojiti otročka, zato si pripravite tudi nedrček za dojenje in prsne blazinice.

 

 

V nekaterih porodnišnicah lahko imate tudi svojo spalno srajco, ki mora biti prilagojena za dojenje. Potrebovale boste tudi jutranjo haljo, copate in nogavice.

 

Pripravite tudi dokumente za porodnega spremljevalca!

 

 

Če ste se odločile, da vas bo pri porodu spremljal mož ali kdo drug, potem k materinski knjižici priložite tudi porodni načrt in potrdilo porodnega spremljevalca. Lahko se zgodi, da vi in vaš porodni spremljevalec, v porodnišnico ne bosta prispela istočasno, zato imejte vse dokumente pripravljene.

 

 

seznam stvari za v porodnišnico

 

 

V kolikor redno jemljete kakšna zdravila, jih prinesite s seboj, vsa ostala zdravila, ki jih boste morebiti potrebovale, boste dobile v porodnišnici. Pred odhodom v porodnišnico, je priporočljivo, da izberete ime otroka.

 

 

 

 

Če sta s partnerjem poročena, ali pa sta vprašanje očetovstva uredila že v času nosečnosti, potem lahko otrokov rojstni list dobite že v času bivanja v porodnišnici.

 

nosečniška oblačila

Svoja oblačila za odhod iz porodnišnice, lahko pripravite v isto torbo, ali pa pripravite posebno in vam jo bo partner prinesel, ko vaju bo prišel iskat za odhod domov. Bodoče mamice so tukaj previdne in raje oblačila vzamejo s sabo, ko gredo rodit. Za odhod domov bodo uporabna še nosečniška oblačila, ki ste jih nosile v prejšnjih mesecih.

.

Kaj vzeti v porodnišnico za novorojenčka

.

Oblačila in pripomočke za nego novorojenčka, pripravite že pred odhodom v porodnišnico, a jih ne jemljite s seboj. V porodnišnici za novorojenčka ne potrebujete svojih stvari, a jih boste potrebovale za odhod domov.

.

Kaj mora vsebovati torba za novorojenčka za odhod iz porodnišnice?

.

torba za dojenčka

Očku pripravite torbo z oblačili za  novorojenčka že pred odhodom v porodnišnico, da vam bo vse potrebno prinesel na dan odhoda iz porodnišnice:

 • Tri tetra pleničke in pleničko za enkratno uporabo.
 • Povijalno pleničko in bombažne žabice.
 • Dve bombažni ali tetra majčki z dolgimi rokavi.

torba za voziček

 • Komplet za novorojenčka, ki naj vsebuje jopico, bombažne hlačke in kapico. Komplet lahko nadomestite tudi s pajacom ali v hladnejših dnevih, s kombinezonom.
 • Za novorojenčka boste potrebovale še mehko odejico, copatke in lupinico ali avtosedež.

Torba za v porodnišnico: Kaj svetujejo tuje spletne strani: What to pack in your hospital bag: your complete checklist