Premagovanje vsakdanjih težav v nosečnosti

Vsaka nosečnostTežave v nosečnosti prinaša nekaj neugodnosti in neprijetnosti, ki jih lahko z nekaj volje uspešno preprečujete. Najpogostejše težave v nosečnosti so splošno znane. To so predvsem jutranja slabost, zaprtost, bolečine v križu, boleče dojke, zatekanje nog in zgaga.

 

Manjše težave lahko same lajšate predvsem z veliko počivanja, zmerno telesno vadbo in  primerno prehrano. O težavah morate vedno obvestiti svojega ginekologa, posebej v primeru, če vam te težave onemogočajo normalno življenje.

Najpomembneje med nosečnostjo – počitek v nosečnosti

 

Počitek v nosečnosti je na prvem mestu vseh priporočil. Razlogi za čimveč (kakovostnega) počitka nosečnic so zelo različni. Od bolečnih v trebuhu v zgodnji nosečnosti, do spikanja v noznici ter drugih razlogov. Zato moraj biti počivanje v nosečnosti čim bolj pogosto tudi čez dan.

Nosečnicam se zato, za hiter počitek, ponavadi v dnevnih sobah, uredi poseben počivalnik s podnožnikom, da lahko nosečnica privzdigne noge, nemalokrat pa imajo takšni počivalniki tudi ergonomsko oblikovana hrbtišča in naslonjala. Počivalnik za dnevni počitek nosečnice naj bo enostaven, preprost, ni potrebno, da ponuja masažo in druge sodobne funkcionalnosti, saj je predvsem pomembno, da nosečnica miruje in počiva.

 

Najpogostejše težave v nosečnosti

 

Jutranja slabost v nosečnosti, doleti kar 80% vseh bodočih mamic. Pogosto slabost ni omejena samo na jutra, pač pa dogaja čez cel dan in tudi ponoči. Pri večini nosečnic, slabost izzveni konec prvega trimesečja, čeprav je mnogim slabo celo nosečnost. Slabost je lahko tako huda, da boste oslabele in mogoče tudi shujšale.

 

 

slabost v nosečnosti

Vse težave, ki so povezane z jutranjo slabostjo, morate zaupati svojemu zdravniku, da pravočasno ukrepa. Zaradi pogostega bruhanja in posledično slabšega prehranjevanja, lahko postanete slabokrvne in s tem ogrozite sebe in še nerojenega otroka. Zoper slabost, lahko veliko naredite same.

 

 

 

Jejte manjše in hranilne obroke, pijte veliko vode, uživajte izdelke, ki vsebujejo ingver in zamenjajte zobno pasto, če vam dosedanja smrdi. Preberite tudi članek: Kako omiliti slabost v nosečnosti!

 

 

Kako premagati utrujenost v nosečnosti?

 

 

V prvih mesecih nosečnosti boste verjetno neizmerno utrujene. To je posledica vseh sprememb, ki so se začele dogajati v vašem telesu, vključno z porastom ravni hormonov. Na začetku drugega trimesečja bo utrujenost nekoliko popustila, vendar lahko pričakujete, da se bo povrnila proti koncu nosečnosti.

 

 

kako premagati utrujenost v nosečnosti

Pri hudi utrujenosti v prvih mesecih, si privoščite veliko počitka. Ko za trenutek sedete, vedno dvignite noge, zvečer se prej odpravite v posteljo. Same presodite, koliko dela ste sposobne opraviti! Družinski člani naj vam pomagajo pri gospodinjskih opravilih, v službi pa poskusite vsake toliko časa malce počivati.

 

 

Jejte zdravo in uravnoteženo prehrano, izogibajte se kavi in alkoholu in se vsak dan odpravite na sprehod.

 

 

Zaprtje v nosečnosti

 

 

Vsaka druga nosečnica trpi zaradi zaprtja in težav s prebavo. Zaradi nosečnostnih hormonov blato počasi prehaja skozi prebavni sistem, pri čemer ga ovira tudi rastoča maternica, ki pritiska na črevesje. Če boste uživale prehranska dopolnila z železom, se lahko stanje še poslabša.

 

 

 

Zaprtje v nosečnosti

Za preprečevanje zaprtja, uživajte hrano, ki vsebuje veliko rastlinskih vlaknin. Vaši obroki naj bodo sestavljeni iz veliko svežega sadja, zelenjave in žitnih otrobov. Pijte veliko vode, ali sok razredčen z vodo. Uživajte suhe slive! Redno telovadite, saj gibanje spodbuja prebavila, da so bolj dejavna.

 

 

Krčne žile in hemoroidi v nosečnosti

 

 

Vedno večja maternica pritiska na glavne krvne žile, zaradi česar se vene na nogah in ob anusu razširijo. Če imate v družini koga s krčnimi žilami, je velika verjetnost, da jih boste dobile tudi ve. Krčne žile so običajno neboleče, iz hemoroidov pa se lahko občasno pojavi krvavitev.

 

 

 

Razširjenim venam se lahko uspešno izognete, če boste večkrat na dan počivale, če se le da, z dvignjenimi stopali. Po potrebi si kupite kompresijske nogavice, v hladnejših dnevih nosite udobne nosečniške hlačne nogavice.

 

 

nosečniške hlačne nogavice

Redno se gibajte, telovadite ali se odpravite na kratek sprehod. Naučite se izvajati keglove vaje, ki so namenjene krepitvi in prekrvavitvi mišic medeničnega dna. Če imate mišične krče, si pripravite toplo kopel in za nekaj minut sedite vanjo.

 

 

 

Ne bodite preveč časa naenkrat v sedečem ali stoječem položaju. Tudi če sedite, se vsake toliko časa presedite, da pospešite prekrvavitev.  Poskusite urediti prebavo, da ne pride do zaprtja. Ko greste na veliko potrebo, nikar preveč ne pritiskajte!

 

 

 

Zastajanje vode in zatekanje nog v nosečnosti

 

 

zatekanje nog v nosečnosti

Med nosečnostjo se količina vode v telesu poveča in tkiva začnejo otekati. Ponavadi otečejo stopala, gležnji, dlani in prsti na rokah. Otekanje je izrazitejše zvečer, po dolgem stanju ali sedenju in kadar je zelo vroče.

 

 

 

Zastajanje vode, spada med pogoste težave v nosečnosti in je lahko tudi znak preeklampsije, zato morate to omeniti svojemu zdravniku.

 

 

Zastajanje vode lahko omilite predvsem s počivanjem! Izogibajte se dolgemu stanju na nogah, kadar sedite, imejte vedno dvignjena stopala. Otekle roke držite v višini srca in ne spuščene ob telesu. Tudi pri otekanju pomagajo kompresijske nogavice in udobna, nosečniška oblačila, ki ne stiskajo rok ali nog.

 

 

 

Priporočamo tudi članek na temo najpogostejše težave v nosečnostiCommon discomforts during pregnancy