Nosečnost po stopnjah in razvojne stopnje otroka

spremljanje nosečnostiSpremljanje nosečnosti poteka po treh stopnjah. Vaš otrok nastane v trenutku spočetja, ko semenčica prodre v jajčece in se geni obeh staršev združijo v novo kombinacijo. To je čudežni dosežek narave, ki vam po devetih mesecih nosečnosti prinese neprecenljivo nagrado, vašega otroka!

 

Spremljanje nosečnosti po trimesečjih

 

 

 

Prvih dvanajst tednov, to je prvo trimesečje, je odločilno za otrokov razvoj. Tega se verjetno še ne zavedate, vendar se skupek celic, takoj po spočetju, množi in raste v povsem izoblikovano, a še nezrelo, človeško bitje. Od trinajstega do petindvajsetega tedna nosečnosti, to je drugo trimesečje, otrok hitro raste in to približno pet centimetrov na mesec. V tem času otrok že lahko brca, sliši in se kremži.

 

 

 

 

 

 

Pri 26. tednu, to je začetek tretjega trimesečja, bi otrok, če bi se prehitro rodil, verjetno že lahko preživel. V zadnjih treh mesecih se bo otrokova teža podvojila, tako, da bo ob rojstvu v povprečju tehtal 3,4 kg. Skozi vsa tri tromesečja, se bo spreminjala tudi vaša postava, trebušček bo rasel, spreminjale pa se bodo tudi vaše prsi.nosečniška oblačila

 

 

 

Zaradi vse večjega obsega trebuha in prsi, boste morale spremeniti tudi garderobo in se po prvem trimesečju odpraviti po nakupih nosečniških oblačil.

 

 

 

Naj vas ob tej priložnosti povabimo k ogledu spletne trgovinice Bambini, kjer boste poleg nosečniških oblačil, lahko izbirale tudi prva oblačila za vašega dojenčka!

 

 

Razvojne stopnje otroka po tednih

 

 

4 teden nosečnosti

 • Pri štirih tednih nosečnosti, so pri zarodku vidni samo nastavki obraza in udov. Koža je prosojna, vidne so škrgam podobne gube, iz katerih se bo razvil otrokov obraz.

 

 

 

 • Pri šestih tednih, se skupek celic razvije do oblike, ki ji pravimo zarodek. Dolg je približno 4 mm in tehta manj kot 1 gram. Po videzu je zarodek v tem času podoben žabjemu paglavcu.

 

 

 

 • Pri osmih tednih zarodek začne dobivati človeško obliko. Razvijejo se udi in oblikujejo najpomembnejši organi.

 

 

 

 • Pri devetih tednih je otrok velik približno tri cm in tehta okoli tri grame. Sedaj ga že imenujemo plod in ima visoko čelo, vidimo pa lahko že ušesa, nos in usta. Srce je sedaj že povsem razvito in utripa 180 krat v minuti, kar je dvakrat hitreje kot pri odraslem.

 

 

9 teden nosečnosti

 

 • Pri dvanajstih tednih otrokova glava raste hitreje, kot ostalo telo. Opazne postanejo poteze na obrazu, otrok je še brez sala, medtem ko je njegova koža še prozorna. V tem času je otrok dolg približno šest cm in tehta okoli 15 gramov. Želodec je že popolnoma izoblikovan, ter povezan z usti in črevesjem.

 

 

 

 • Pri šestnajstih tednih, otroku po celem telesu zraste tanka dlaka, ki jo imenujemo lanugo .Otrok je že podoben drobcenemu človeškemu bitju. Začnejo mu rasti nohti, tako na prstih na rokah, kot na nogah.

 

 

Razvoj otroka od 26. do 40. tedna

 

 

26 teden nosečnosti kateri mesec

 • Pri štiriindvajsetih tednih, je zarodek že popolnoma oblikovan, a še droben. V tem času je otrok že večji in postaja zelo živahen. Vsi pomembni organi že delujejo, dokončno morajo dozoreti še pljuča in prebavila.

 

 

 

 • Otrok je sedaj velik že približno 21 cm in tehta okoli 630 gramov. Koža je še vedno tanka, ni pa več prosojna, marveč je postala rdečkasta in precej nagubana.

 

 

 

 • Pri 29. tednih je otrok velik približno 26 cm in tehta okoli 1,1 kg. Kožo prekriva in ščiti mastna snov, ki jo imenujemo verniks. Otrok se sedaj v maternici živahno premika, možgani se močno povečajo, trebušček pa postaja vse bolj poln, saj se tam nalaga maščoba.

 

 

 

 

 • Pri dvaintridesetih tednih, večina otrok v maternici leži z glavo navzdol. Otrokova glava je pri 32. tednih bolj sorazmerna z velikostjo ostalega telesa. Pod kožo se prične kopičiti maščoba in otrok ima že veliko možnost preživetja, če se rodi v tem času.

 

teža ploda v 40 tednu

 

 • Pri štiridesetih tednih nosečnosti, je otrok že popolnoma zrel, postal je bolj okrogel in je pripravljen, da pride na svet. Vedno manj se premika, saj je okoli njega vse manj tekočine, poleg tega se maternica ne more več razširiti.

 

 

 

Poglejte si še članek spremljanje nosečnosti, ki je opremljen s podrobnimi slikami: Fetal development week by week