Kako negovati kožo po porodu?

nega kože po poroduNajpogostejše težave po porodu so ohlapna koža, strije, pajkaste žilice, mozolji in suha koža. Nega kože  po porodu je ravno tako pomembna, kot nega v nosečnosti. Čeprav imate veliko dela z dojenčkom, si vseeno vzemite čas zase!

 

 

Predvsem morate poskrbeti za zdrav slog življenja in ohraniti zdravo prehranjevanje. V nosečnosti je bila zdrava hrana na prvem mestu, saj vas je predvsem skrbelo za razvoj otroka, a tudi po porodu je zelo pomembna.

 

 

Nega kože po porodu

krema za strije po porodu

 

Po porodu se mnoge mlade mamice nesrečno zazrejo po svojem telesu in seveda ugotovijo, da nikakor ni takšno, kot je bilo pred zanositvijo. Predvsem se pomirite, saj se je vaše telo dolge mesece pripravljalo na porod in nosilo vse težjega otroka. Verjetno vas najbolj skrbijo strije, ki se pojavijo, ker se je koža med nosečnostjo močno raztezala. Strije so takoj po porodu še rdeče in skelijo, a se že pričenjajo zdraviti.

 

 

 

Strije so razpoke na koži, ki se med celjenjem brazgotinijo, ter  dobijo drugačno barvo in strukturo, kot ostala koža. Kako opazne bodo kasneje, je odvisno od tega, kako se bodo zacelile. Da se bodo lepo zacelile in stanjšale, lahko največ naredite same. Opazno izboljšanje lahko dosežete s pravilno prehrano, telesno vadbo in s pravilno nego kože.

 

 

 

Za celjenje potrebuje koža vitamine C, E in A, proteine, minerale, železo, cink in primeren vnos kalorij. Mnogim mladim mamicam že v nosečnosti in takoj po porodu primanjkuje železa in proteinov, kar se lahko poslabša, ko začnete dojiti.  Pomanjkanje železa zmanjšuje preskrbo tkiv s kisikom, kar upočasnjuje celjenje kože, poleg tega pa ste ves čas utrujene. Pomanjkanje vitamina C in cinka, lahko povzroči manjšo tvorbo kolagena, kar se bo kmalu pokazalo tudi na vaši koži na obrazu.

 

 

 

 

 

 

Z zdravim življenjskim stilom nad strije

 

obdobje po porodu

Celjenje kože je pogojeno tudi z zdravim življenjskim stilom. Če se ne morete odpovedati kajenju, se bo tudi to poznalo na vaši koži. Nikotin oslabi preskrbo tkiv s kisikom in hranili, ter s tem zavira celjenje kože.

 

 

 

Pri kadilcih je poraba vitamina C, tudi do štiridesetkrat hitrejša, kot pri nekadilcih. Sedaj že veste, kako pomemben je C vitamin pri celjenju kože, zato se resnično odpovejte kajenju!

 

 

 

nosečniške hlače
UDOBNE NOSEČNIŠKE HLAČE LAHKO NOSITE TUDI ŠE KAKŠEN MESEC PO PORODU!

Gibanje in zmerna telesna vadba po porodu je zelo priporočljiva, vendar bodite vseeno previdne. Pretirana vadba, lahko prav tako upočasni celjenje kože! Dovolj bo že vsakodnevna hitra hoja, ki jo  lahko opravite tudi z vašim dojenčkom v vozičku. Za odpravljanje strij, si privoščite tudi kakšno nežno masažo, dišečo kopel ali pa se odpravite na jogo.

 

 

 

 

Nikar takoj po porodu ne skočite v oprijete kavbojke! Oblecite ohlapna in mehka oblačila, da se ne bodo drgnila ob strije, saj lahko močno upočasnijo celjenje in povzročijo še večje brazgotine. Še kakšen mesec ali dva po porodu, se raje oblecite v nosečniške hlače ali legice, saj se boste v njih tudi bolje počutile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako poskrbeti za ohlapno in izsušeno kožo po porodu?

 

 

suha koža po porodu

Vaša koža se je celo nosečnost raztegovala, zato tudi ne morete pričakovati, da se bo na trebuhu hitro spet skrčila in napela. Nega kože po porodu lahko traja dlje časa, preden bo spet takšna kot prej.

 

 

 

 

Po porodu in ob začetku dojenja, se v vašem telesu dogajajo tudi velike hormonske spremembe, ki povzročajo suho in občutljivo kožo. Suha koža je posebej moteča na obrazu, kjer se lahko pojavijo zaplate suhe kože na licih, okoli ust in na nosu.

 

 

 

Po porodu in ko dojite, potrebujete veliko več tekočine kot običajno. Ali pijete dovolj, najlažje preverite po barvi urina, ki mora biti svetel ali skoraj prozoren. Izogibajte se kavi in drugim napitkom s kofeinom, da se izognete dehidraciji in neravnovesju elektrolitov. V času dojenja seveda tudi ne uživate alkohola!

 

 

 

 

okrevanje po porodu

Vaša hrana naj bo uravnotežena, vsebuje naj veliko svežega sadja in zelenjave. Izogibajte se industrijsko predelani hrani in raznim slanim prigrizkom. Počasi se lotite telesne vadbe, vendar dajte svojemu telesu čas in pričnite počasi! Kožo primerno zaščitite pred soncem, saj sončni žarki še dodatno izsušijo kožo.

 

 

 

 

 

 

Suho in vneto kožo, negujte z negovalnimi olji in kremami, ki ji povrnejo vlago. Ohlapno kožo na trebuhu, masirajte z nežnim  oljem, tako kot v nosečnosti, je tudi sedaj primerno mandljevo olje. Masaža spodbuja prekrvavitev kože in jo spodbuja, da se hitreje napne, olje pa kožo nahrani in navlaži.

 

 

 

 

 

 

 

Nega kože po porodu, 10 top nasvetov:  Top 10 Tips To Take Care Of Your Skin And Hair Post Pregnancy