Kakšni so prvi znaki nosečnosti in kdaj narediti nosečniški test?

kdaj narediti nosečniški testV zadnjih letih se je starostna meja, ko ženska prvič zanosi, močno dvignila. Ženske prvega otroka ne rojevajo več v rosnih letih, običajno se za prvo nosečnost odločijo šele okoli tridesetega leta. To seveda pomeni, da je nosečnost skrbno načrtovana, zato bodoča mamica običajno točno ve, kdaj je noseča

 

Telo se začne spreminjati, čeprav se še ne kažejo očitni zanki nosečnosti. Večina bodočih mamic, takoj, ko jim izostane menstruacija, naredi nosečniški test. Kadar ima neredno menstruacijo, se lahko zgodi, da je test lažno negativen. Če se začnejo pojavljati prvi zanki nosečnosti, je smiselno test ponoviti čez pet ali sedem dni, ali zaprositi ginekologa, da opravi krvni test in ginekološki pregled.

 

Kakšni so prvi znaki nosečnosti?

 

Najzgodnejši znaki nosečnosti, se ne kažejo pri vseh ženskah enako in tudi se ne pojavljajo vedno hkrati. Pogosto se zgodi, da se ne pojavi nobeden od poznanih simptomov, niti ne izostane menstruacija, a je ženska vseeno noseča.

 

kdaj se začnejo pojavljati prvi znaki nosečnostiIzostanek menstruacije
.

Prvi in najbolj prepoznaven znak, je izostanek menstruacije. Vendar, če ženska nima rednih ciklov, izostanek menstruacije ni zagotovilo, da je noseča. Pogosto se zgodi, da se ne pojavi nobeden od poznanih simptomov, niti ne izostane menstruacija, a je ženska vseeno noseča.

 

Povečane in napete dojke
.

Pri zgodnji nosečnosti, se dojke povečajo, postanejo napete in občutljive. Pri nekaterih bodočih mamicah tudi potemnijo bradavice in vene na prsih postanejo bolj opazne. V tem času bodoče mamice začnejo iskati udobnejša oblačila, saj se počutijo napete in napihnjene, čeprav se trebušček še nekaj časa ne bo poznal. Vendar običajno že v prvem tromesečju nosečnosti že kupijo kakšno nosečniško oblačilo. Na tem mestu priporočamo tudi obisk naše spletne trgovinice Bambini!

 

kdaj se pojavijo prvi znaki nosečnostiJutranja slabost in bruhanje
.

Med drugim in osmim tednom nosečnosti, se pogosto pojavi slabost in bruhanje. Slabost se ne nujno pojavlja samo zjutraj, precej običajna je tudi večerna ali nočna slabost in pogosto bruhanje.

 

Hujše od jutranje slabosti je hipermeza, za katero trpi približno ena od stotih nosečnic. Hipermeza povzroča izredno hudo slabost in bruhanje, da mlada mamica ne zadrži v sebi nobene hrane in pijače. Običajno lahko težave zdravijo in nimajo vpliva na samo nosečnost, zato se v primeru hude slabosti posvetujte z zdravnikom.

 

Nenavadna in nenehna utrujenost

.

Za prve tedne nosečnosti je značilna nenavadna in nenehna utrujenost. Zjutraj boste težko zlezle iz postelje in zvečer boste kar padle vanjo. Utrujenost je lahko tudi posledica naraščanja ravni progesterona v telesu, ki ima nalogo, da vzdržuje oblogo v maternici in s tem podpira nosečnost.

 

prvi znaki nosečnosti napet trebuhPogosti obiski stranišča

.

Po šestem tednu nosečnosti, se pričnejo pogosti in redni obiski stranišča. Pogosto uriniranje se pojavlja zaradi pritiska maternice na mehur. Nekje okoli konca prvega trimesečja, se maternica obrne in dvigne v smeri želodca, kar rahlo sprosti pritisk na mehur. Vendar bodo pogosti obiski stranišča vseeno ostali vse do poroda.

 

Težave s prebavo

.

Mnoge nosečnice, imajo vseh devet mesecev, težave s prebavo. Najpogostejši težavi sta napenjanje in zaprtost. Težave lahko rešite z blagim zeliščnim čajem in uživanjem veliko tekočine.

 

začetek nosečnosti napihnjenostMočna želja po nenavadni hrani

.

Pogosto se nosečnicam upre hrana, ki so jo sedaj imele rade. Nasprotno pa hrepenijo po hrani, ki je ne marajo ali jedo čudne kombinacije hrane. Nekateri vonji in okusi jim vzbujajo odpor, pogosto jim zasmrdi kava. Ob določenih vonjih jim postane slabo in dobijo v ustih kovinski okus.

 

Krči v nogah

 

V prvem  trimesečju, ali tudi kasneje, se lahko pojavijo močni krči v nogah. Krči so posledica zaradi sprememb presnove kalcija v telesu.

 

Nihanje razpoloženja

.

Ženske v pričakovanju pogosto menjajo razpoloženje. Od veselja, do joka, pa spet sonce in dež. Nihanje razpoloženja povzročajo spremembe hormonov in so pogostejše v zgodnji nosečnosti.

nihanje razpoloženja v nosečnosti

 

Kdaj narediti nosečniški test in katerega izbrati?

 

Kadar se pojavijo kateri od simptomov, ki smo jih opisali, ali pa se ne pojavi nobeden od njih, je edini način, da ugotovite ali ste noseča, da opravite test.

 

Kdaj narediti nosečniški test in katerega izbrati? Nosečniških testov v prosti prodaji je več vrst, vsi pa zaznavajo nosečniški hormon hCG, humani horionski gonadotropin, ki ga izloča razvijajoča se posteljica.

 

 

 

Uporabite lahko različne teste, takšne, ki jih lahko uporabite od prvega dne izostanka menstruacije. Za test je najbolje, da uporabite prvi jutranji urin, ker je v njem koncentracija hCG takrat najvišja.

 

Urin zberete v čisto posodico in ga s priloženo kapalko daste nekaj kapljic na okence na testni paličici. V prodaji so tudi nosečniški testi, pri katerih testno konico podržimo pod curkom urina, ali pa jo pomočimo v urin.nosečniški test

 

Rezultat testa, se prikaže v nekaj minutah in ga lahko odčitate v okencu, kjer se pojavi obarvana črtica. Številni testi pokažejo tudi črtico, ki označuje, da je bil test pravilno izveden.

 

Več o tem, kako delujejo nosečniški testi in katerega izbrati, si preberite v naslednjem članku: How to choose & use pregnancy tests