Kako pravilno oblačimo novorojenčka?

Kako obleči novorojenčkaV zadnjih tednih nosečnosti, ste z velikim veseljem kupovale oblačila za novorojenčka in se veselile njegovega prihoda. Ko pa prinesete otročka domov, se kmalu znajdete v vsakodnevni rutini, ki je pogosto utrujajoča in stresna. Če ste prvič postala mamica, ste mogoče pri oblačenju novorojenčka še malce nespretne, a brez skrbi, kmalu bo tudi preoblačenje in previjanja vašega otroka, postalo rutina. Danes se bomo posvetili precej pogostemu vprašanju, kako obleči novorojenčka in koliko oblačil sploh potrebuje v prvih mesecih življenja.

 

 

 

V prvih tednih bo vaš dojenček večinoma v pajacku, pod katerim bo imel bodi s kratkimi rokavi. Udobno in varno se bo počutil v mehkih oblačilih iz naravnih vlaken. Preden novorojenčku oblečete nov kos oblačila, ga vedno prej operite v pralnem stroju in vsaj v prvih tednih, zlikajte. Vedno preverite, če ni na oblačilu dvignjen kakšen šiv ali našita groba etiketa, ki bi lahko opraskala nežno dojenčkovo kožo.

 

 

Kako obleči novorojenčka in koliko oblačil potrebuje v prvih tednih življenja?

 

 

kako obleči dojenčka

Novorojenčkom oblačenje običajno ni preveč všeč.  Vznemirijo se, ko jim slečete ogreta oblačila in pride koža v stik z zrakom. Prav tako ne marajo, da jim oblačila potegnete prek glave, zato pri nakupu oblačil za novorojenčka pazite, da se vsaj večina oblačil zapenja spredaj in na preklop.

 

 

 

Ko oblačite dojenčka, imejte vedno pri roki vse kar potrebujete, da ga nikoli ne puščate samega na previjalni mizi. Čeprav se novorojenček še ne zmore sam obračati, naj vam  to preide v navado, saj se bo kmalu že vrtel pod vašimi rokami.

 

 

 

kako obleči novorojenčka poleti

Ko oblačite svojega otročka, morate vedeti, da je še vedno zelo občutljiv na toplotne spremembe. Ne sme mu biti ne prevroče in tudi ne prehladno. Oblačiti in slačiti ga morate temperaturi primerno, zato je smiselno, da ga oblačite po slojih.

 

 

 

Za lažje nadziranje njegove temperature je bolje, da ga oblečete v več tanjših in lažjih oblačil, kot v eno debelo jopico. V izredno vročih dnevih, je lahko otrok oblečen le v bodi in pleničko. V hladnem vremenu pa mu čez pajac, oblecite še jopico in dodajte kapico ali klobuček.

 

 

 

Kako preverite, če je dojenčku dovolj toplo? Toplo roko vtaknite pod otrokov bodi in potipajte prsi ali hrbet. Njegova koža mora biti toplejša od vaše roke, a ne sme biti potna. Temu primerno otroku dodamo, ali pa odvzamemo kos oblačila. Če ima hladne rokice ali ostre nohte, mu nataknite mehke, bombažne rokavičke.

 

 

Kako novorojenčku oblačimo body?

 

 

Za novorojenčke, so najbolj primerni bodiji, ki se med nogami spnejo s pritiskači in imajo  odprtino za glavo na preklop. Takšen bodi, boste otroku zlahka potegnile čez glavo, prav tako se ga da brez težav potegniti preko ramen in z nog. Pri slačenju umazanega bodija, ni priporočljivo, da ga dojenčku vlačite čez glavo.

 

 

 

oblačenje novorojenčka

Kako oblačite body prek dojenčkove glave? Body položite za otrokovo glavo, ga naberite in razširite odprtino za vrat. Nežno mu dvignite glavo, nataknite odprtino okoli glave in ga nežno potegnite prek glave.  Poravnajte blago okoli otrokovega vratu, nato naberite tkanino v eni roki tako, da pustite v rokavu palec in kazalec.

 

 

 

Z drugo roko primite otrokovo zapestje in ga vtaknite v rokav. Nato nežno potegnite rokav po njegovi ročici in isto ponovite še z drugim rokavom. Ko so ročice varno v rokavih, spredaj blago nežno potegnite navzdol, dvignite dojenčkovo ritko in zadnji del bodija  potegnite pod njega in navzgor med noge. Na koncu stisnite skupaj sprednje in zadnje pritiskače.

 

 

 

Ko otroku slačite body, najprej odpnite pritiskače in ga potegnite navzgor. Naberite rokav v eno roko in z drugo roko nežno vodite ročico iz vsakega rokava. Nato body naberite pri vratu in  čim bolj raztegnite odprtino, da mu ne vlečete tkanine preko obraza. Z enim mehkim potegom povlecite body preko obraza nad čelo, otročku dvignite glavo in ga nežno potegnite z glave.

 

 

 

Poglejte si še nekaj nasvetov, kako obleči novorojenčka: How to Dress a Newborn