Česa nosečnice ne smejo jesti in kako poskrbijo za varnost živil?

česa nosečnice ne smejo jestiKo se začne v telesu novopečene mamice porajati novo življenje, se v njenem življenju marsikaj spremeni. V skrbi, da se bo otrok dobro razvijal, naredi vse, da bo otrok dobil vse potrebno za razvoj. Prehrana je v nosečnosti vsekakor izredno pomembna. Osnovna navodila o pravilnem prehranjevanju, nosečnici posreduje njen ginekolog ali osebni zdravnik. Tokrat se bomo posvetili vprašanju, česa nosečnice ne smejo jesti in kakšno hrano priporočajo strokovnjaki.

 

Poleg zdravega prehranjevanja, mora vsaka nosečnica prenehati s škodljivimi razvadami, kot so kajenje, prekomerno uživanje kave ali alkohola.

 

Seveda se vsaka mlada mamica tega dobro zaveda in spremeni način življenja že v obdobju, ko načrtuje otroka.

 

Katero hrano je potrebno črtati iz jedilnika v času nosečnosti?

 

prepovedana hrana med nosečnostjoV času nosečnosti je prva in sveta prepoved vsakršno surovo meso. Nekatera hrana in način pripravljanja, so lahko vzrok za širjenje bolezni, zato je potrebno tudi pripravi hrane in higieni, posvetiti večjo pozornost. Nosečnica in otrok, sta še posebej ogrožena zaradi širjenja salmonele, zastrupitve s hrano in živim srebrom. Za varnost mamice in otroka, se je zato potrebno izogibati naslednjim živilom:

.

 • Nosečnica se mora izogibati jeter in jetrnih izdelkov. Ta živila imajo veliko vsebnost retinola, vitamina A, ki lahko povzroči nepravilnosti ploda.

 

 • Previdno pri uživanju sušija! Suši, ki je pripravljen v restavracijah, raznih stojnicah, ali celo doma, pogosto vsebuje nevarne zajedavce. Če se mu ne morete odreči, potem kupite pasteriziranega, ki je popolnoma varen.

 

.

 • V nosečnosti je sicer priporočljivo uživanje rib, vendar se izogibajte velikim ribam. Iz jedilnika črtajte veliko kraljevo skušo, mečarico in morskega psa. Velika verjetnost je, da vsebujejo nevarne bakterije in živo srebro.

 

 • Nevarne kemične spojine in živo srebro, se nahajajo tudi v zelo mastnih ribah. Zato v času nosečnosti mastne ribe ne uživajte več kot dvakrat na teden. Sem spadajo predvsem losos, sveža tuna, postrv, slanik in sardine.

 

 • V nosečnosti so prepovedane tudi surove školjke, saj lahko povzročijo zastrupitev s hrano.

 

 • Surova hrana ali premalo kuhana hrana, lahko povzroči toksoplazmozo. Zato se izogibajte vsega surovega mesa, posebej tatarskega biftka in surovih jajc. 

.

prehrana v nosečnosti

 

 • Previdno pri uživanju majoneze, sladoleda in raznih krem, saj so lahko vir okužbe s salmonelo.

 

 • Prav tako so potencialni vir okužbe s salmonelo vsa nepasterizirana mleka. Prepovedani so siri iz nepasteriziranega kravjega, ovčjega ali kozjega mleka, feta in siri s plesnijo. Ta živila, če niso obdelana na visoki temperaturi, so lahko vir okužbe z listeriozo, ki lahko vodi v splav ali mrtvorojenega otroka.

.

prepovedane začimbe v nosečnosti

.

 • Ne dolgo nazaj, so strokovnjaki odsvetovali uživanje zemeljskih oreškov, samo nosečnicam, ki imajo alergijo na njih. Glede na nove raziskave o porastu alergij na oreške pri otrocih, pa jih odsvetujejo vsem nosečnicam.

 

Poleg vseh naštetih živil, se izogibajte tudi naslednjim začimbam in zeliščem: žajblju, cimetu, šentjanževki, timijanu, meti, sivki in ognjiču. 

Več nasvetov si preberite v naslednjem članku: Foods to avoid in pregnancy

.

pekoča hrana v nosečnosti

.

Kako v nosečnosti poskrbeti za varnost pri pripravi živil

 

Pogosto se nosečnice in z njimi tudi otrok, zastrupijo s hrano, zaradi nepravilne prehrane in slabe higiene. Pri pripravi hrane se je potrebno držati osnovnih ukrepov higiene živil, saj lahko s tem preprečite bolezni, ki se prenašajo s hrano:

.

 • Pred pripravo hrane, si vedno dobro umijte roke z milom in toplo vodo. Roke si je potrebno umiti tudi po uporabi stranišča, ali če ste imeli stik z živalmi, smetmi ali ste delali na vrtu.

 

 • Površine za pripravo hrane in serviranje, morajo biti vedno čiste. Delovne površine morate redno razkuževati, kuhinjske krpe redno prati in jih ne uporabljati za brisanje rok.

.

higiena pri pripravi hrane v nosečnosti

.

 • Ko greste po nakupih, morate živila tako pospraviti v hladilnik ali shrambo. Najbolj nevarno je, če jih puščate v avtu ali pisarni.

 

 • Živila morate imeti spravljena na pravilni temperaturi. Hladilnik naj bo nastavljen na 5 stopinj in hitro pokvarljiva živila, naj bodo v najhladnejšem prostoru.

 

 • Surove ribe ali meso, zavijte v folijo, da od njih ne kaplja na druga živila v hladilniku.

.

.

 • Redno morate preverjati datume, do katerih so živila uporabna. Živila, ki jim je potekel rok uporabe, takoj zavržite. Prav tako se izogibajte nakupom živil, ki so v akciji pred iztekom roka uporabe. Takšna hrana je hitro pokvarljiva ali pa je že pokvarjena.

 

 • Deske za rezanje morajo biti ločene! Za preprečevanje okužb, eno desko uporabljajte za rezanje surovega mesa in rib, drugo desko pa za rezanje kuhanih živil.