Kako skrbimo za zdravje otroških zob?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

zobje pri otrocihZobje pri otrocih nam lahko povzročijo veliko skrbi, zato jim moramo posvetiti veliko pozornosti. Zobje so zgrajeni iz vidnega dela, ki ga imenujemo krona in iz zobne korenine, ki je močno zasidrana v dlesni. Vmes se nahaja vrat zobu, ki ga prekriva dlesen.

Zobna krona je prevlečena z zobno sklenino, ki je najtrdnejša snov v našem telesu. Pod zobno sklenino je zobnina, s katero je napolnjen največji del zob in oklepa zobno korenino. Zobnina obdaja zobno pulpo, ki je sestavljena iz živcev in krvnih žil.

 

Otroku do tretjega leta starosti, praviloma zraste 20 mlečnih zob, deset v zgornji čeljusti in deset v spodnji. Zobje ne zrastejo vsi naenkrat, ampak prihajajo skozi dlesni večinoma v parih in ob različnem času. Ko otrok dopolni pet let, pričnejo mlečne zobe izpodrivati stalni zobje. Stalni zobje, razen modrostnih zob, večinoma zrastejo do otrokovega štirinajstega leta.

 

Kaj storiti, če zobje pri otrocih rastejo nepravilno ali so poškodovani?

 

zobni karies

Tako mlečni, kot stalni zobje, včasih rastejo nepravilno in izven vrste. Stalni zobje se včasih vraščajo med mlečne pravokotno na pravilno smer rasti, še preden so prvi zobje izpadli. Pri nekaterih otrocih je čeljust premajhna, ali pa imajo preozko nebo in takrat lahko nastanejo težave.

 

 

Če opazimo, da pri našem otroku zobje ne rastejo pravilno, ga moramo odpeljati k zobozdravniku, ki je specializiran za otroško čeljustno ortopedijo. Strokovnjak nam bo razložil, kdaj in kako bo potrebno uravnavanje rasti zob. Napake so morajo odpravljati predvsem pri stalnih zobeh. Običajno otrok nosi zobno sponko nekje do dvanajstega leta, ko izpadejo zadnji mlečni zobje.

 

mlečni zobje

Otroci se ves čas gibajo, tečejo in plezajo, zato tudi pogosto padejo. Pri padcih si lahko odlomijo košček zoba, ali ga celo celega odlomijo. Prav tako si lahko otrok pri padcu zob razmaje, tako da stoji postrani.

 

Če se pri tem poškoduje zobni živec, lahko zob odmre in se obarva sivo. Tako poškodovan mlečni zob, mora kljub obarvanosti ostati v dlesni. Kadar zob izpade, moramo otroka peljati k zobozdravniku, ki ga vstavi nazaj.

 

 

Kako preprečujemo karies pri otrocih?

 

Karies nastane, ko kislina, ki jo izločajo bakterijske zobne obloge, napade in uniči zobno sklenino. Proces se lahko tako razširi, da stojijo mlečni zobje v dlesni samo še kot črni štrclji, hkrati pa se lahko razvije gnojno vnetje. Pri otrocih so najpogosteje prizadeti sekalci in podočniki. Če za kariesom oboli samo en zob, je velika verjetnost, da da bo obolel tudi sosednji, ali celo stalni zob, ki bo zrasel na mestu obolelega mlečnega.

 

 

 

Glavni vzrok za nastanek kariesa pri otrocih, je uživanje sladkega čaja in soka iz stekleničke. Sladkor se s pomočjo bakterij v v ustih pretvori v kislino, ki napade zobno sklenino. Če je sladkor dolgo v ustih, se zaradi sesanja nenehno vtira v dlesen. Da preprečimo karies pri otrocih, moramo ukrepati že pri dojenčku. Namesto sladkega čaja, mu raje ponudimo nesladkan čaj ali sok, odpovejmo se tudi dodatkom sladkorja v steklenički z mlekom.

 

 

Otroku dovolimo piti sok samo iz skodelice in mu prepovejmo stekleničko s cucljem. Zaradi tega bomo imeli seveda več dela, tudi otroška oblačila bodo večkrat popacana, a za otroške zobe, bomo s tem naredili resnično veliko. Že majhnega otroka navadimo, da si po vsakem glavnem obroku očisti zobe. Naučimo ga, kako pravilno uporablja zobno ščetko in mu pripravimo nežno, otroško zobno pasto.

 

 

 

 

Priporočamo tudi članek zobje pri otrocih:  Dental Caries (Age 2 to 11)