Kakšno prehrano za otroke svetujejo strokovnjaki?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

zdrava prehrana za otrokeZdrava prehrana za otroke je izredno pomembna, saj otroka z nepravilno ali hitro prehrano, že v otroštvu izpostavimo debelosti. Najbolj nevarni so kalorični prigrizki in sladke pijače. Zdravstvene strokovnjake, še posebej skrbi učinek hitro pripravljene hrane na otroke.

 

 

Pri odraslih je debelost običajno posledica neaktivnost in enolična prehrana, medtem ko je za svetovno epidemijo debelosti pri otrocih, pretežno krivo prehranjevanje z ocvrtim krompirčkom, hamburgerji in podobnimi kaloričnimi prigrizki. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, je po svetu kar 42 milijonov otrok, mlajših od pet let, pretežkih, večinoma v državah v razvoju.

 

Pri otrocih s prekomerno telesno težo, se lahko že zgodaj pojavi nevarnost za bolezni srca in zgodnji tip sladkorne bolezni tipa 2, ki so jo nekoč imeli samo odrasli.

 

Zdrava prehrana za otroke preprečuje razvoj bolezni

 

 

 

 

V britanskem raziskovalnem programu EarlyBird Diabetes Trust, so izvedli raziskavo, v kateri so dvanajst let  spremljali 300 običajnih zdravih otrok. Opazovali so njihov življenjski slog, splošno zdravje in skrbno beležili njihovo težo. Po koncu raziskave so objavili, da v nasprotju s pričakovanji, razlog za debelost ni bilo pomanjkanje gibanja. Študija je pokazala, da otroci pogosto pridobijo odvečno težo že v zgodnjem otroštvu.

 

zdrava prehrana otrok in mladostnikov

 

Ugotovili so, da otroško debelost pogojuje nekakovostna prehrana, se pravi, velikost obrokov, prigrizki in sladki napitki. 

 

 

sestavine zdrave prehrane

 

 

 

 

V večletni študiji, so strokovnjaki tudi ugotovili, da otroci večino odvečne teže pridobijo, preden gredo v šolo. Opozarjajo, da so v današnjem, modernem času, ogroženi vsi otroci, ne glede na prihodke in kraj bivanja njihovih družin.

 

 

 

Starši se pogosto ne zavedajo otrokove debelosti in jih ta ne skrbi. Na otrokovo težo pogosto pozabijo in debelost razumejo kot nekaj običajnega. Pri prehrani otroka, moramo biti pozorni tudi na živila, ki vsebujejo razne dodatke, kot so umetna barvila in razni zgoščevalci. Znanstveniki se že dolga prizadevajo ugotoviti, ali dodatki vplivajo na vedenjske motnje otrok.

 

 

Opazili so povezavo med nekaterimi dodatki v hrani in vedenjskimi motnjami pri otrocih. Najbolj pogosto je pomanjkanje pozornosti in motnje hiperaktivnosti pri otrocih.

 

 

zdrava prehrana za otroke jedilniki

Kakšna hrana je primerna za otroke?

 

Priprava zdravega in uravnoteženega obroka za otroke, je lahko pravi izziv. Pogosto so otroci izbirčni in pogosto zavračajo jedi, s katerimi bi zagotovili dnevne potrebe za organizem. V Sloveniji so z raziskavami dokazali, da otroci zaužijejo preveč nasičenih maščob in sladkorja. Redno zajtrkuje manj kot polovica otrok, kar je 43% in nas uvršča izredno nizko med gospodarsko razvitimi državami.

 

 

Poleg rednih obrokov, je za otroke izredno pomembna tudi malica. Namesto kaloričnih prigrizkov, jim raje pripravimo sveže sadje in zelenjavo. Uživati morajo tudi nekaj mesa, rib in beljakovine, ki niso mlečnega izvora. Ponudimo jim lečo, fižol, čičeriko ali arašidovo maslo. Omejimo predelane mesne izdelke in jim raje pripravimo jedi iz riža, krompirja, testenin in polnozrnatega kruha.

 

 

hrana za otroke kuhajmo zdravo

Otroci potrebujejo tudi mlečne jedi, primerni so siri, jogurti in sveži sirni namazi. Seveda ne smemo pozabiti na tekočino, najboljša je voda, tekoči jogurt ali manj mastno mleko. Vsaj enkrat na teden, naj bi otroci jedli tudi ribe, primeren je losos ali kašne druge, manj mastne ribe.

 

 

Raziskave tudi potrjujejo, da že blaga dehidracija, ki znaša do 2% telesne teže, lahko povzroči zmanjšanje umskih sposobnosti pri otrocih in mladostnikih. Otroci, ki so pred raznimi testi, spili dodatno pijačo, so imeli boljši vizualno pozornost in sposobnost razlikovanja podrobnosti, kot otroci, ki pred testom niso pili.

 

 

Nevarnost dehidracije je še posebej prisotna v vročih, poletnih dnevih, ko so otroci več na soncu in jim poleg tega, grozi še nevarnost sončnih opeklin.

 

 

 

Zdrava prehrana za otrokeTop 18 Super Healthy Foods For Your Kids