Kako otroka prepričati, da bo zaužil zelenjavo?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

zdrav način prehranjevanjaZdrav način prehranjevanja je nujen za normalen razvoj našega otroka. Vsak uravnotežen in zdrav obrok mora vsebovati tudi sadje in zelenjavo, kar otrokom pogosto ni všeč. Sadje imajo običajno radi, zatakne pa se pri zelenjavi. Kako otroka prepričati, da bo vzljubil zelenjavo, brez večjih pretresov in jokanja?

 

 

Predvsem moramo biti vztrajni in zelenjavo redno vključevati v obroke. Pri vsakem kosilu postrezimo zeleno solato, saj bo otrok tako dobil občutek, da k vsakemu zdravemu obroku pač spada solata. Otroku določeno zelenjavo večkrat ponudimo, čeprav jo zavrača, mogoče nas bo čez čas presenetil in jo poskusil.

Zdrav način prehranjevanja mora vsebovati tudi zelenjavo

kaj je zdravo prehranjevanje?

Kadar želimo našega otroka prepričati da bi vzljubil zelenjavo, ga ne smemo označevati na podlagi njihove naklonjenosti hrani. Če otroku ponudimo stročji fižol in ga vztrajno zavrača, ne rečemo, da ta otrok ne mara stročjega fižola in mu ga nehamo ponujati. Moramo biti vztrajni in ne smo prehitro obupati.

 

 

Predvsem pa otroka ne smo etiketirati, saj nas dobro poslušajo in si dobro zapomnijo, kaj govorimo za mizo.

 

 

Ko otroku ponujamo zelenjavo, začnimo vedno s tisto, ki mu je všeč. Če ima rad solato, mu vsak dan pripravimo različno. Začnemo z zeleno solato, nato dodamo radič ali kakšno drugo vrsto solate. Postopoma izbor širimo in mu občasno ponudimo tudi drugo vrsto zelenjave.

 

 

Ko otroku pripravimo zelenjavo, se vzdržimo raznih komentarjev, nagovarjanja in podkupovanja. Prav tako se moramo izogibati ustrahovanja in groženj. Če bomo otroku pri mizi grozili s kaznijo, ker ni pojedel zelenjave, mu lahko naredimo veliko škodo. Ustrahovanje ne deluje, saj lahko otrok vzpostavi disfunkcionalen odnos do hrane.

 

 

otrok ne je sadja in zelenjave

Ko otroku pripravimo zelenjavo, jo jejmo tudi sami. Otroku moramo biti vzgled, saj bo vedno naredil tisto, kar smo naredili mi. Če bomo mi pri obroku izpuščali zelenjavo, jo bo verjetno tudi otrok. Pogosto otrok vzljubi zelenjavo, če ga povabimo, da z nami vrtnari.

 

 

Otroku oblecimo udobna oblačila, v katerih se bo lahko umazal z zemljo in ga vzemimo s sabo na vrt. Pripravimo mu manjšo gredico, ki jo naj sam obdeluje. Prav gotovo bo zelenjavo, ki jo bo sam pridelal, tudi bolj z užitkom pojedel.

 

 

Ali lahko dovolimo, da se otrok igra s hrano?

 

Pogosto slišimo, da hrana ni za igranje in da jo je potrebno spoštovati. To je seveda res, vendar lahko svojemu otroku vseeno dovolimo, da se igra s hrano, jo potipa in okuša. Manjšim otrokom dovolimo tudi, da se s hrano umažejo, lahko ga z različno zelenjavo tudi slikamo.

 

dojenček zavrača zelenjavo

 

Otroke tudi vključimo k pripravi obrokov. Če bo naš otrok sam narezal solato in jo opral, jo bo tudi bolj z veseljem pojedel. Prav tako ga v trgovini vprašajmo za mnenje, katero vrsto zelenjave naj kupimo.

 

 

 

 

Ko pripravljamo zelenjavo, se lahko tudi mi malo poigramo. Iz paprike izrežimo smeške ali podobice živali in ponudimo otroku. Verjemite, da bo tako pripravljeno zelenjavo hitro in z užitkom pohrustal.

 

 

 

 

Priporočamo tudi članek zdrav način prehranjevanja in  kako prepričati otroka, da bo pojedel zelenjavo: 15 Tricks to Get Your Kids to Eat Vegetables