Kako naj nosečnica skrbi za urejeno prebavo?

zaprtost v nosečnostiV nosečnosti je izredno pomembno, da poskusite urediti prebavo. Najpogostejša težava je zaprtost v nosečnosti, ki doleti skoraj vsako bodočo mamico. Zdravniki svarijo, da je v nosečnosti potrebno zaprtje preprečevati, saj lahko povzroči hemoroide.

 

 

Z urejeno prebavo, bo vaša nosečnost potekala bolj lagodno in sproščeno. Največ lahko naredite same, z uživanjem uravnotežene in pestre prehrane. 

 

Kako preprečiti zaprtost v nosečnosti?

 

 

Ob vsakem izločanju urina in blata, se mišice medeničnega dna sprostijo. Po izločanju se spet napnejo in tako tudi ostanejo. Kadar je vaša prebava urejena, se samoumevnega delovanja mišic medeničnega dna, niti ne zavedate. Če pa ste zaprti, se morate na stranišču ves čas napenjati, kar je nevarno za nastanek hemoroidov.

 

zaprtost in bolečine v nosečnosti

 

 

Hemoroidi so izredno neprijetni in boleči, posebej v nosečnosti. Če imate redne težave pri odvajanju blata, mišice medeničnega dna polagoma popustijo pritisku in postajajo vedno manj čvrste.

 

 

 

Zaradi tega, lahko imate po porodu težave tudi z zadrževanjem urina. Precej žensk, ki imajo težave z nenadzorovanim uhajanjem urina, je imelo v mladosti ali v nosečnosti, težave z zaprtjem. 

 

 

 

Za preprečevanje zaprtosti v nosečnosti, morate najprej urediti prebavo. Pri tem imam velik pomen pravilna prehrana. Uživajte pestro in uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko presne zelenjave, svežega sadja in žitaric. Izogibajte se enolične hrane ali celo enostranske diete, saj dolgoročno to prav gotovo ne pomaga pri boljši prebavi.

 

 

 

 

 

Ogromen pomen pri izboljšanju in uravnavanju prebave ima voda. Pijte veliko navadne, pitne vode, na katero običajno radi pozabimo. Velik vpliv na urejeno prebavo ima tudi gibanje. Če v službi veliko sedite, potem je vaše črevesje še bolj leno, zato ga morate spodbuditi z nosečniško telovadbo ali daljšim sprehodom.

 

 

odvajanje blata v nosečnosti

Pravilno odvajanje blata v nosečnosti

 

Ko vas bodo pri zdravniku vprašali, če znate pravilno odvajati, se vam bo vprašanje mogoče zdelo nesmiselno. Odvajanje blata je samo po sebi umevna in izvedljiva funkcija in o tem ne razmišljate, dokler se ne pojavijo težave. Vsekakor si lahko to enostavno opravilo močno olajšate in si naredite nosečnost bolj sproščeno in brez bolečin.

 

 

Za uspešno in čim manj naporno odvajanje blata v nosečnosti, je izredno pomembno, kako sedite na školjki. Vaše telo mora biti vzravnano, predvsem prsni del. To seveda pomeni, da branje časopisa in reševanje križank na stranišču odpade. Drža, ki jo telo zavzame pri branju, namreč otežuje fiziološki položaj, ki je potreben za nemoteno odvajanje.

pospeševanje prebave v nosečnosti

 

 

 

Za uspešno odvajanje blata, lahko poskrbite tudi s položajem kolen. Ta morajo biti višja od roba školjke, saj se v tem položaju zravna krivina črevesja in blatu ni potrebo delati ovinkov, ampak lahko nemoteno zdrsne ven. Pri tem si lahko pomagate s preprosto pručko, ki si jo podložite pod noge.

 

 

 

Kadar vas napenja, ste zaprte in vas muči zgaga, je tudi izredno pomembno, da ste udobno oblečene. Če vas poleg vseh težav,  stiskajo oblačila, se boste počutile še slabše. Zato si pravi čas kupite primerna nosečniška oblačila, v katerih se boste dobro počutile. Vabimo vas k ogledu nosečniških oblačil, v našo spletno trgovinico Bambini!

 

 

 

 

 

Ne tiščite predolgo in ne stiskajte mišic medeničnega dna

 

napenjanje v nosečnosti

Kadar ste prisiljene zadržati impulz odvajanja, grobo posegate v naravno dogajanje. Zaradi tega, bo naslednje iztrebljanje verjetno težje in že malo boleče. Seveda se vam bo občasno zgodilo, da ne boste mogle takoj na stranišče, a če se le da, se poskusite temu izogibati. Stalno zadrževanje blata ima lahko hude posledice, vsekakor pa povzroča slabšo prebavo in posledično trše blato.

 

 

 

Pomembno je tudi to, da pri odvajanju blata, ne stiskate mišic medeničnega dna, ampak jih poskušate čim bolj sprostiti. Pogosto je zaprtje posledica stiskanja teh mišic, saj je to za blato znak za zaprti prehod zato se  umakne in počaka na naslednjo priložnost. Ta pa pride, ko je napetost že tako močna, da nekaj blata mora zapustiti črevesje, a se pogosto zgodi, da se ne izloči vse,  kar čaka.

 

zaprtost in napihnjenost v nosečnosti

 

 

Da se izognete vsem tem težavam pri odvajanju blata, lahko delate tudi vaje za napenjanje in sproščanje mišic medeničnega dna. S temi vajami se boste tudi naučile, kako sprostiti mišice med odvajanjem blata. Vsi ti nasveti vam bodo prišli prav tudi po porodu, saj boste imele zaradi prerezanega presredka in bolečih šivov, težave pri odvajanju blata.

 

 

 

 

Preberite si še več nasvetov, kako preprečevati zaprtost v nosečnosti: Pregnancy And Constipation