Kako varno uporabljati aromaterapijo v nosečnosti?

uporaba eteričnih olj v nosečnostiUporaba eteričnih olj v nosečnosti, je nežna in povsem naravna nega mlade mamice in tudi dojenčka. Naravna eterična olja, ki jih dodate nosilnim hladno stiskanim oljem, so odlična za masiranje nosečniškega trebuščka in za masiranje presredka.

 

S pomočjo aromaterapije, si lahko olajšate tudi porod in preženete poporodno depresijo. Prav tako so dišeča olja iz narave primerna za nego dojenčkove ritke, za zaščito pred soncem in mrčesom.

 

Ali je uporaba eteričnih olj v nosečnosti varna?

 

Nosečnost je obdobje v vašem življenju, ko morate še posebej dobro poskrbeti zase. Vse kar pojeste, popijete ali nanesete na kožo, se prenaša na vašega otročička. Zaradi tega morate biti pri izbiri eteričnih olj izredno previdne in jih morate pravilno razredčiti. V nosečnosti so za uporabo varna eterična olja mandarine, rožne pelargonije, rimske kamilice, vrtnice.

 

 

Po četrtem mesecu nosečnosti, lahko varno uporabljate tudi eterično olje sivke, po posvetovanju s strokovnjakom aromaterapije, pa tudi kakšna drugo. V času nosečnosti uporabljajte nižjo koncentracijo eteričnih olj.

 

Na 10 ml osnovnega olja, ki ga boste uporabile za masažo ali nego telesa, dodate samo dve ali tri kapljice eteričnega olja. Kakšno kapljico lahko kanete v sproščujočo kopel, vendar prav tako ne več kot štiri.

 

 

olja za nosečnice

Kako lahko uporabite aromaterapijo za lajšanje nosečniških težav?

 

Nosečnost prinaša tudi nekaj težav in občasno slabega počutja, ki so običajno posledica delovanja hormonov. Če vas muči jutranja slabost, si lahko pomagate z eteričnim oljem navadne mete.

 

Vedno uporabite samo navadno meto in ne poprove. Pet kapljic eteričnega olja navadne mete dodajte v skodelico vroče vode in jo postavite v spalnico. Pomaga tudi, če na vzglavnik pred spanjem  kapnete samo eno kapljico olja.

 

 

nosečniške hlačne nogavice
PREPREČITE NASTANEK KRČNIH ŽIL V NOSEČNOSTI! PESTRA IZBIRA NOSEČNŠKIH HLAČNIH NOGAVIC! TUKAJ!

Pri težavah s krčnimi žilami in hemoroidih, lahko uporabite kot osnovo avokadovo olje, lešnikovo ali olje grozdnih pečk.

 

Po navodilih dodajte eterično olje pelargonije in ciprese. Za masažo presredka, uporabite mandljevo olje in kapljico eteričnega olja sivke. Da preprečite nastanek krčnih žil, je priporočljivo, da v hladnejših mesecih nosite posebne nosečniške hlačne nogavice. 

 

 

Za nego trebuščka v nosečnosti, lahko uporabljate različna negovalna olja. Z redno, nežno masažo, boste preprečile ali vsaj omilile nastanek strij.

 

 

Primerna so naslednja osnovna olja: mandljevo olje, olje iz mareličnih jedrc, avokadovo olje, jojobino olje in karitejevo maslo. V 10 ml olja,  kanite največ tri kapljice eteričnega olja. Primerno je eterično olje zelene mandarine, po četrtem mesecu nosečnosti, pa tudi eterično olje sivke.

 

 

Katera olja so primerna za nego kože po porodu?

aromaterapija v nosečnosti

 

Po porodu je uporaba aromaterapije še posebej dobrodošla, saj ste utrujene in mogoče celo depresivne. Varno lahko uporabljate mnoga eterična olja in se pri tem skrbno držite navodil.

 

Za sproščujočo kopel, kanite v ne prevročo vodo, štiri kapljice izbranega eteričnega olja. Primerno je eterično olje sivke, rožne pelargonije, nemške ali navadne kamilice, pačuli in eterični olje muškatne kadulje.

 

 

 

Eterični olji sivke in obeh kamilic, delujeta sinergijsko. S skupnimi močmi imata antiseptične, protibakterijske, protivnetne in protivirusne lastnosti. Kombinacija teh dveh eteričnih olj, bo ublažila razne okužbe, ki vas lahko doletijo po porodu. Uporabite ju lahko za kopel, ali pa dodate v osnovno olje, ki ga boste uporabile za nego vnetih predelov.

 

nosečnost eterična olja

Pri težavah z razpokanimi prsnimi bradavicami, uporabite čisto ognjičevo olje. Prsa nežno namažite večkrat na dan, vendar nikoli pred dojenjem.

 

 

Več o uporabi eteričnih olj v nosečnosti, si preberite v naslednjem zanimivem prispevku: Essential oils that are safe during pregnancy and which ones to avoid.