Raziskali smo, kako spanje dojenčka vpliva na njegov razvoj

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

spanje dojenčkaSpanje dojenčka vpliva na dobro počutje cele družine! Če dojenček slabo spi, potem slabo spita tudi starša. Neprespane noči pričnejo vplivati na počutje in pogosto tudi na zdravje staršev. Zavedati se moramo, da dojenček spi drugače, kot odrasli ljudje.

 

Ko poskušamo otročka uspavati v naročju, se mu v nekem trenutku oči zaprejo in za njegovimi vekami lahko vidimo, kako se mu očesna zrkla hitro premikajo. Njegovo dihanje je površinsko, neenakomerno in hitro. Čeprav ima roke in noge sproščene, se v rahlem spanju še vedno zdrzne, nasmehne, nagrbanči obrvi ali našobi usteca.

 

Ko že mislimo da trdno spi, ga počasi položimo  v  posteljico in se potiho odplazimo vstran. A komaj pridemo do vrat, že zajoka, ker še ni potonil v trden spanec. Kadar želimo otroka uspavati v naročju, ga v posteljico odložimo šele po dvajsetih minutah! Pozorno ga opazujmo! Ko prične enakomerno ter mirno dihati, njegovo telo pa se popolnoma sprosti, takrat vemo, da je trdno zaspal in ga lahko nežno odložimo. Da bo naš dojenček lažje zaspal, ga pred počitkom nahranimo, mu zamenjamo pleničko, ga oblečemo v udobna in zračna oblačila in ga po potrebi damo v spalno vrečo za dojenčke. 

 

 

 

Kako poteka spanje dojenčka ponoči?

 

Dojenčka za nočno spanje ne moremo preprosto odložiti v posteljico in pričakovati, da bo spal celo noč. Nočnega spanja ga moramo šele naučiti, čeprav seveda poznamo primere, ko dojenčki takoj, ko so utrujeni, zaspijo in spijo celo noč. Vendar večina dojenčkov tega ne zmore, zato jih moramo uspavati starši. Dojenčki gredo na začetku skozi daljše obdobje plitvega spanca in po dvajsetih minutah zdrsnejo v globok spanec.

 

spanje novorojenčka

 

Po kakšni uri globokega spanca, se dojenček prične premikati in nežno oglašati. Oči pod zaprtimi vekami se zopet premikajo, dihanje postane neenakomerno in mišice se zopet napnejo. Dojenček se iz globokega spanja spet vrača v v fazo plitvega spanja. Ta prehod je občutljiva točka, saj se dojenček pogosto prebudi, čeprav bi rad še vedno spal

 

 

Običajno se to zgodi zaradi zunanjih dražljajev, ko so lakota ali kakšna druga neprijetnost. Če se dojenček v tej fazi ne zbudi, ostane v plitvem spancu še deset minut, nato pa se zopet potopi v globok spanec. Ciklus spanja  je pri dojenčkih drugačen, kot pri odraslih. Ponoči se lahko dojenček prebudi skoraj vsako uro in običajno potrebuje pomoč, da zaspi nazaj.

 

 

V prvih mesecih otrokovega življenja, je zato izredno pomembno, da je dojenček ves čas v bližini mamice, saj ga lahko ponoči pomiri, preden se čisto prebudi. Nekateri dojenčki sicer sami zdrsnejo nazaj v globok spanec, večina pa potrebuje mamin dotik, objem, poljub in tudi dojenje. Kadar je potrebno, dojenčku ponoči tudi zamenjamo pleničko in mu zamenjamo prepoten body.

 

 

spanje dojenčka celo noč

 

Ko otroku ponudimo tolažbo,  ustvarjamo spalno okolje, ki ga umiri in mu da občutek varnosti. S tem otroka tudi naučimo, da se bo lahko v prihodnje mirno potopil iz iz ene faze spanja v drugo. S potrpežljivostjo bo naš dojenček kmalu prespal daljše obdobje noči in s tem seveda tudi mi.

 

 

 

 

Ali ste vedeli, da se možgani dojenčka, najhitreje razvijajo v fazi plitvega spanja?

 

 

Za mlade in utrujene starše, so lahko te dolge noči izredno naporne. Tolažimo se lahko s tem, da ima narava za to dober razlog. Prve mesece, potrebuje dojenček neprestano skrb in nego, nima pa možnosti da bi izrazil kaj potrebuje. Dojenček ne more spati šest ali osem ur, kolikor spijo starši, saj njegov mali trebušček ne zmore shraniti hrane za toliko ur. Materino mleko je lahko prebavljivo in otrok ga hitro prebavi, zato je kmalu spet lačen.

spanje dojenčka čez dan

 

 

 

Če ponoči ne bi prebudil mamice, da ga nahrani, ne bi izpolnil nujnih razvojnih potreb. Strokovnjaki odsvetujejo, da otroka prezgodaj silimo, da bi spal dlje in bolj globoko, saj se njegovi možgani v fazi plitvega spanja razvijajo hitreje in bolje. Če nas naš dojenček prebuja noč in dan, na vsaki dve uri, se lahko tolažimo, da se razvija v zelo bistrega otroka!

 

 

 

 

 

Preberite tudi: Spanje dojenčka od enega do treh mesecev: Sleep and Your 1 – to 3-Month – Old