Kako preprečimo sončne opekline pri otrocih?

sončne opekline pri otrocihSončne opekline strokovno imenujemo Erythema solare. Nastanejo zaradi premočnega sevanja ultravijoličnih žarkov na kožo. Čim tanjša je ozonska plast atmosfere, tem več ultravijolične svetlobe prodre na zemeljsko površino. Sončne opekline pri otrocih, so še posebej nevarne, saj je njihova koža tanka in občutljiva.

 

Značilni znaki pri sončnih opeklinah so pordela in otekla koža, ki je boleča na dotik. Vse skupaj spremlja srbež in pekoča koža, včasih se pojavijo tudi mehurji, kar je odvisno od globine opeklin. Če se pri otroku pojavijo mehurji in poleg sončnih opeklin kaže tudi znake sončarice ali toplotnega udara, ga moramo nemudoma peljati k zdravniku.

 

 

Kaj lahko storimo, da preprečimo sončne opekline pri otrocih?

 

 

 

 

Najboljša zaščita otroka pred sončnimi opeklinami, je prav gotovo ta, da ga umaknemo v senco. V času, ko je sonce najmočnejše, otrok ne sme biti na soncu, če pa je neizogibno, potem ga zaščitimo s pokrivalom, sončnimi očali in ga namažemo z zaščitno kremo. Tudi če smo z otrokom na plaži v jutranjem in večernem času, naj ima na glavi klobuček ali rutico.

 

 

sončne opekline

Če ima naš otrok izredno svetlo kožo, potem naj bo oblečen tudi v majico s kratkimi rokavi, po potrebi mu oblečemo tudi majico z dolgimi rokavi. Noge običajno niso tako zelo občutljive, a če mu grozijo opekline, mu vseeno oblečemo lahkotne in zračne dolge hlače.

 

 

Dojenčka nikoli ne izpostavljamo neposredno soncu, saj je zanj še posebej nevarno, če dobi sončne opekline. Dojenček na plaži, naj bo ves čas v senci, na glavi naj ima klobuček in lahko majčko z dolgimi rokavi. Otroke moramo pred soncem zaščitit z zaščitno kremo, ki je odporna na vodo.

 

 

Otroci so ves čas v gibanju in so tudi radi v vodi, zato se jim krema sproti spira. Zaščitna krema na ima dovolj visok zaščitni faktor, ki zadrži UV -A  in UV – B sončne žarke. Kremo otroku nanesemo pol ure prej, preden se odpravimo na sonce.

 

 

opekline od sonca

Otrok naj v vročih dnevih pije veliko tekočine, najboljše vodo ali naravne, sadne sokove. Pred dehidracijo ga bo ubranil tudi kakšen sadni sladoled ali sočna breskev. Če otroka vseeno opeče sonce, moramo takoj ukrepati.

 

 

V primeru, da nima mehurjev, je dovolj, če kožo hladimo s hladilnim gelom, zadostuje tudi mrzel obkladek ali jogurt. Kadar so opekline tako globoke, da ima otrok po telesu mehurje in povišano telesno temperaturo, ga moramo takoj odpeljati k zdravniku.

 

 

 

Kako ukrepamo, če otrok dobi sončarico?

 

Otroci so v veliki nevarnosti, da dobijo sončarico. Težava se pojavi zaradi močnega sevanja na nezavarovano glavo in tilnik, zato naj imajo glavo vedno zaščiteno. Močno sončno sevanje, draži možganske ovojnice in pogosto šele čez nekaj ur ugotovimo, da ima otrok močno pordelo in vročo glavo, medtem ko je koža drugod po telesu na otip hladna. Kmalu se pojavi tudi slabost in bruhanje, pogosto otrok tudi pade v nezavest.

 

sončarica pri otrocih

 

Otroka takoj prenesemo v hladen in pred soncem zavarovan prostor, kjer naj leži z dvignjenimi nogami.

 

 

Odpnimo mu oblačila in mu celo telo zdrgnimo s hladno krpo. Če je otrok pri zavesti, naj po požirkih pije hladno  tekočino, če pa je v nezavesti, vendar diha, ga obrnemo v stabilno stransko lego. Takoj pokličemo nujno pomoč!

 

 

 

 

 

 

Preberite še članek, sončne opekline pri otrocih in kako jih zaščitimo :  How Can I Protect My Children from the Sun?