Zakaj je slabokrvnost v nosečnosti nevarna in kako jo preprečiti?

slabokrvnost v nosečnostiSlabokrvnost v nosečnosti, ni samo težava bodoče mamice, ampak je lahko tudi velik problem za otroka, ki ga nosi. Slabokrvnost je potrebno čim prej ugotoviti in jo ustrezno zdraviti. Na rednih ginekoloških pregledih, vam ginekolog, poleg ostalih pregledov, tudi redno kontrolira kri.

 

Da nekaj ni v redu, lahko ugotovite tudi same. Posebej bodite pozorne, če ste pretirano utrujene, zadihane že pri manjšem naporu, vam šumi v ušesih in imate pobledele sluznice.

 

 

Pri teh simptomih, morate takoj obiskati splošnega zdravnika, ali na težave opozoriti ginekologa. Vse te težave so sicer pogoste v zgodnji nosečnosti in tudi zdravnik slabokrvnosti ne bo ocenil samo na podlagi vaše bledice, pač pa bo opravil krvne preiskave. Če bodo testi pokazali slabokrvnost, boste verjetno takoj dobile recept za zdravilo, ki vsebuje železo in folno kislino.

 

 

.

Slabokrvnost v nosečnosti in pomen železa v krvi

 

 

Pri uživanju tablet ali pripravkov, ki vsebujejo železo, morate vedno uživati tudi vitamin C, saj se tako železo bolje absorbira. Najbolje je, da vzamete zdravilo in zraven popijete kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka. Pomaga tudi, če pojeste pomarančo ali stisnete svežo limono. Nasprotni učinek boste dosegle, če boste zdravilo poplaknile z mlekom.

 

tablete za železo v nosečnosti

 

 

Mnoge nosečnice železo in folno kislino uživajo že ves čas nosečnosti in sicer v obliki prehranskih dopolnil, ki so na voljo v prosti prodaji v lekarnah. Slabokrvnost vas bo verjetno doletela med 25. in 30. tednom nosečnosti. V nevarnosti ste tudi, če ste vegetarijanka ali veganka, če ste noseča z dvojčkoma in pogosto bruhate in malo jeste.

 

 

 

Slabokrvnost v nosečnosti vas lahko doleti tudi, če ste bile že pred nosečnostjo slabokrvne, ali pa ste v preteklosti opravile več shujševalnih diet. Posebej pozorne bodite tudi mamice, ki še dojite prvega otroka in ste takoj zatem spet zanosile. V tem primeru morate nujno jemati dodatke železa in folne kisline.

 

tablete za železo v nosečnosti

 

 

Verjetno se sprašujete, zakaj ste naenkrat slabokrvne? Otrok, ki raste v vas, potrebuje veliko železa, ker mora njegovo telo hitro tvoriti rdeče krvničke.

 

 

 

Nekaj železa dobi iz vaše prehrane, nekaj pa ga črpa iz vaših zalog. Če vaši obroki v nosečnosti, niso polnovredni, potem otrok iz vaše prehrane ne dobi dovolj železa in je popolnoma odvisen od vaših zalog.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz vaših rdečih krvnih telesc, bo otrok izčrpal železo in za vas ga ne bo nič ostalo, kar se bo pokazalo kot blaga ali hujša slabokrvnost. Pozorne bodite po šestem mesecu nosečnosti, saj ima otrok takrat razvite že vse notranje organe, ki hitro rastejo in zato so otrokove potrebe vsak dan večje.

 

 

jemanje železa v nosečnosti

 

V zadnjem tromesečju, bo vaš otrok zrasel iz 30 cm na 55 cm, njegova teža pa se bo iz slabega kilograma,  povečala na 3500 gramov ali več.  Za to množitev celic in hitro rast, potrebuje otrok vsa hranila in tudi kisik. Kisik prenaša železo, ki se nahaja v hemoglobinu.

 

Hrana bogata z železom za preprečevanje slabokrvnosti

 

 

Ves čas nosečnosti, potrebujete skrbno izbrano prehrano, ki je tudi bolj bogata z železom in vitamini. Železo iz hrane, boste dobile z uživanjem naslednjih živil:

  • rdeče meso in leča
  • špinača in peteršilj
  • suho sadje, jajčni rumenjak in čokolada

 

 

 

 

 

Poleg železa, je v nosečnosti izjemno pomembna tudi folna kislina, ki jo boste dobile z naslednjo hrano:

 

 

  • fižol in govedina
  • brstični ohrovt in brokoli
  • beluši, nekateri jogurti in kefir

 

prehrana v nosečnosti

Pozorne morate biti tudi na vnos vitamina C. Največ ga je v agrumih in v surovi zelenjavi.

 

 

Več o slabokrvnosti v nosečnosti, si preberite v naslednjem članku: Anemia During Pregnancy