Kako se razvija nerojeni otrok skozi celo nosečnost?

razvoj ploda po tednihRazvoj ploda po tednih in njegovo življenje v maternici je še vedno povezano z veliko skrivnostjo vira življenja. Bodoče starše seveda zelo zanima, kaj se dogaja z njihovim nerojenim otrokom in kako se razvija.

 

Znanost je v zadnjih desetletjih izredno napredovala, a  na mnoga vprašanja, še vedno nimamo odgovorov. O razvoju otroka v maternici, pa so znanstveniki v zadnjem času prišli do osupljivih odkritij, ki jih bomo z vami delili v nadaljevanju članka.

 

Kako poteka razvoj ploda po tednih?

 

Nerojeni otrok se v maternici razvija z osupljivo hitrostjo! Iz skupka celic zraste v fetus, ki že daje prvo slutnjo človeškega bitja. S presenetljivo hitrostjo in natančnostjo, se fetus razvije v plod in po štiridesetih tednih, se rodi čudovito oblikovan otrok. Razvoj otroka je resnično čudež narave.

 

 

Pri osmih tednih po spočetju, fetus pričnemo imenovati plod. V tem času se plodu že kolca in to celo na vsaki dve sekundi. Pri devetih tednih, začne plod refleksno premikati še slabo razvite nogice in rokice, čeprav mamica teh premikov še ne čuti. V desetem tednu se že živahno premika, se preteguje in obrača.

 

 

nosečnost po tednih

Na ultrazvoku boste lahko opazile, da se otrok v maternici premika izredno elegantno in usklajeno. Glavo nagne nazaj, usloči telo in dvigne roke nad glavo. Takšne gibe v tem obdobju razvoja, izvajajo vsi še nerojeni otroci. Gibi se razlikujejo samo po pogostosti in dolžini trajanja.

 

 

Tem bolj se otrok giba, bolj se popkovina podaljšuje. Pri fantih je popkovina običajno daljša, kot pri deklicah, kar pripisujejo večji aktivnosti. Živahno gibanje otroka je za vas pomirjajoče, saj je to znak, da otrokov centralni živčni sistem dobro deluje.

 

 

nosečniška oblačila
ZA VAŠE IN OTROKOVO DOBRO POČUTJE, SE OBLECITE V UDOBNA NOSEČNIŠKA OBLAČILA! 

Za normalni razvoj otroka in za sproščeno gibanje v maternici, lahko poskrbite na več načinov. Izredno pomembna je zdrava prehrana, veliko gibanja in tudi primerna nosečniška oblačila.

 

 

Če se boste vi v pretesnih oblačilih počutile neudobno, bo vaše nelagodje občutil tudi otrok. Udobna nosečniška oblačila, si lahko ogledate tudi v naši spletni trgovinici Bambini.si.

 

 

Kaj počne otrok v drugem in tretjem  tromesečju?

 

 

V drugem tromesečju, se še nerojeni otrok nekoliko umiri, manj se giblje in tudi kolca se mu ne več tako pogosto. Izredno zanimiv je podatek, da se otrok poskuša odmakniti, če je v bližini mamice močna glasba ali močna svetloba. V tem času se otrokov prsni koš dviga in spušča, kakor da bi dihal. Zdravniki predvidevajo, da otrok refleksno vadi dihanje in pri tem požira plodovnico.

 

 

nosečnost po mesecih

S tem, ko otrok požira plodovnico, trenira pljuča, da bo lahko takoj po rojstvu zadihal. V tem času otrok prične sesati palec, kar je včasih lepo vidno na ultrazvoku.

 

 

Na začetku tretjega tromesečja, otrok ob določenem času spi, kar mamica že lahko opazi, saj je takrat plodov srčni utrip enakomeren. Ko pa je otrok v maternici buden in se giblje, je njegov srčni utrip močan in neenakomeren.

.

Ali se je plod že sposoben učiti?

 

 

Otrok že v maternici dobiva prve izkušnje o življenju. Znanstveniki so odkrili, da se pričnejo deklice hitreje učiti kot fantki. Učenje se začne približno v 23. tednu, takrat so plodovi možgani že dovolj razviti in aktivni. V tem času otrok prek snovi v krvi, doživlja vaše počutje. Odziva se na vaš stres, sliši bilje vašega srca in tudi zvoke, ki prodirajo do maternice iz zunanjega sveta.

 

 

 

 

V tretjem trimesečju se plodu razvijejo brbončice. Osupljivo odkritje nam pove, da plod že loči osnovne okuse, se pravi sladko, kislo in grenko. Najraje ima seveda sladko, takšen okus bo imelo tudi vaše mleko. Če bo vaš obrok vseboval grenke snovi, se bo otrok skremžil, medtem, ko bo z veseljem požiral sladko plodovnico.

 

 

tedni nosečnosti

Še nedolgo nazaj je prevladovalo mnenje, da so nerojeni otroci gluhi. Sedaj vemo, da temu ni tako, saj se  otrok v vaši maternici, že od 16 tedna naprej, odziva na zvoke iz okolice. Sliši tudi frekvence, ki jih vi ne slišite. Najbolje sliši vaš glas, ki se prenaša kot vibracija skozi plodovnico.

 

 

Plod sliši tudi očkov glas, zato je prav, da se trebuščku občasno posveti tudi on. Otrok je namreč sposoben ločiti vaš glas in glas vašega partnerja. Novorojenček se kasneje pomiri ob pesmici, ki ste mu jo pele, ko ste ga še nosile v trebuščku.

 

 

Razvoj ploda po tednih je resnično fascinanten in hiter! Okoli 24. tedna, plod prvič odpre oči, okoli 32. tedna, pa njegove zenice pričnejo reagirati na svetlobo. Vendar ne moremo trditi, da otrok dejansko že vidi. V 34. tednu, nerojeni otrok loči svetlobo in temo, zato, če trebušček nastavite soncu, verjetno opazi sončno svetlobo na trebuščku kot rdeči žar.

 

 

velikost ploda po tednih

Plod v tretjem tromesečju

 

 

V tretjem tromesečju nosečnosti, plod polovico dneva prespi. Njegovo spanje je podobno sanjanju, možgani pa so prav tako aktivni kot takrat, ko je buden. Plod tudi zeha, kar je domnevno prvinski refleks.

 

 

Ali otrok v materinem telesu lahko misli in čuti? To vprašanje je že dolgo časa jedro spora med znanstveniki, teologi in zdravniki. Zavest vašega nerojenega otroka, je vsekakor na drugačni stopnji od vaše. Zagotovo pa mnoge informacije iz okolja že skladišči v možganih.

 

 

Znanstveniki ocenjujejo, da se občutek bolečine pri plodu, lahko pojavi okoli 24. tedna nosečnosti, ko se razvijejo živčne povezave. Naravne telesne opiate, ki blažijo bolečino, pa začne plod proizvajati okoli 19. tedna.

 

 

 

Več o tem, kako poteka razvoj ploda po tednih, si oglejte v naslednjem članku: Pregnancy week by week

Spletna trgovinica z resnično kul otroškimi in nosečniškimi oblačili.
Bodi kul. Bodi Bambini !