Spoznajte moč otroških možganov!

razvoj dojenčkaPogosto se starši sprašujemo, koliko naš dojenček resnično razume in se je sposoben naučiti. Znanstveniki so že pred časom ugotovili, da se že rodimo z možgani, ki so popolnejši, kot najbolj sposoben računalnik. Razvoj dojenčka v prvih mesecih je naravnost osupljiv!

 

 

Strokovnjaki so že nekaj časa nazaj raziskovali dojenčkov spomin in rezultati so resnično presenetljivi. Zgodnji razvoj otroka, se prične že v četrtem tednu embrionalnega razvoja.

 

 

Skozi celo nosečnost se od takrat naprej razvije na milijarde celic, ki jih imenujemo nevroni. Povezave med temi celicami, se v nosečnosti prav tako naglo delijo in oblikujejo pogoje, ki so potrebni za učenje. Ob rojstvu dojenček sliši, čuti in vidi, čeprav je njegov vid prve dni še zamegljen. Že v nekaj dneh dojenček razloči materin vonj od drugih, po nekaj tednih pa že spozna materin glas.razvoj dojenčka po mesecih

 

 

 

Če svojega dojenčka pozorno opazujemo, lahko pri treh ali štirih mesecih že govorimo o tem, da ima otrok spomin. Dojenčkova sposobnost pomnjenja se razvija zelo hitro, tako si na primer leto dni star malček, lahko zapomni določene dogodke še po osmih mesecih ali več.

 

Kako vpliva okolje na razvoj dojenčka?

 

Psihologi so dolga leta raziskovali, kako otrokovo okolje vpliva na njihovo inteligentnost in dobro počutje. Spoznali so, da je za otrokov razvoj pomembno prav vse! Kakovostna prehrana, primerna otroška oblačila,  varnost, čustvena navezanost na starše in dovolj intelektualnih izzivov. Otroci, ki odraščajo v okolju, ki ni dovolj stimulativno, imajo precej manj sinaps, kot otroci, ki jih vzgajamo v spodbudnem okolju. Prvo leto, je pri dojenčku izredno pomembno za razvoj možganov.

 

 

 

 

 

Če povezave med posameznimi nevroni niso aktivne, lahko odmrejo in jih ni mogoče obnoviti. Te povezave, ki jih imenujemo tudi sinapse, so pri otrocih, s katerimi se veliko ukvarjamo, bolj razvite, kot pri otrocih, ki odraščajo brez ljubezni in pozornosti. Otroka moramo objemati, se z njim pogovarjati, mu ponuditi različne igrače in predmete, ter ga imeti neskončno radi.

 

razvoj otrokovih možganov

 

 

Pogosto se starši sprašujemo, ali bi dodatna spodbuda pomenila, da bo otrok pametnejši, kot bi bil sicer. Strokovnjaki so si enotni, da majhnih otrok ni smiselno siliti k učenju. Pritisk ali prisila, lahko imata nasprotni učinek!

 

 

 

 

Majhni otroci namreč informacije vsrkavajo izredno učinkovito in brez napora, vendar le, če so nanje pripravljeni in so že dovolj zreli. Otrok ne smemo siliti v dejavnosti, za katere še niso dovolj zreli.

 

 

 

Prav tako ni pomembno, kako otrok določeno nalogo izvede! Važno je, da se potrudi, sčasoma bo vse naloge izpilil in osvojil. Bistveno je, da ves čas spodbujamo otrokov naravni razvoj in mu nudimo dovolj izzivov in spodbud, ki so primerni za njegovo starost.

 

 

Kateri so pomembni mejniki v mentalnem razvoju otroka?

 

 

Razvoj dojenčka in kasneje manjšega otroka, poteka po določenih mejnikih. Od rojstva do treh mesecev, dojenček prepozna svojo mamo po vonju, razlikuje različne glasove, okuse in predmete. Zapomni si predmet, če mu ga pokažemo, ga skrijemo in spet pokažemo. Od šestega do dvanajstega meseca, zna otrok izredno dobro oponašati, proizvaja različne glasove in določene zloge ponavlja v nedogled.

 

razvoj možganov pri dojenčkih

 

V tem času otrok počasi razume, da ljudje in predmeti okoli njega, ki izginejo iz njegovega vidnega polja, ne izginejo za vedno. Pozna svoje ime in razume pomen velika števila besed. Med 12 in 18 mesecem, otrok že razume pomen nekaterih besed in razume, kaj želimo od njega.

 

 

 

Prav tako prične povezovati nekatere besede s predmeti, obdobja zbranosti so vse daljša in z eno igračo se lahko igra tudi že 15 minut. V tem obdobju prične oponašati druge ljudi, zna poiskati skrite premete in si nekatere dogodke zapomni za daljši čas.

 

 

 

 

Priporočamo tudi članek: Baby’s First Year: How Infants Develop