Ali je naš otrok res razvajen?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

razvajen otrokRazvajen otrok lahko staršem zelo oteži življenje, zato se moramo zavedati, da uresničevanje vseh želja, vodi v pekel razvajenosti. Osnova vzgoje je vsekakor ljubezen, a samo ljubezen ni dovolj. Pogosto se zgodi, da staršem ljubezen do otroka zamegli zdrav pogled na vzgojo. Ljubezni ni nikoli preveč, a kljub temu moramo otroku postavljati meje.

 

 

Stalno popuščanje je napačno izkazovanje ljubezni, čeprav imajo starši pogosto občutek, da se brezpogojna ljubezen ne sklada z omejitvami. Vendar nam ravno ta močna in brezmejna ljubezen da moč, smo do otroka prijazni, spoštljivi in hkrati dovolj strogi. Če vzgojimo razvajenega otroka, mu nikakor ne delamo usluge! Razvajen otrok ostaja na ravni majhnega otroka, je nestrpen in nesposoben sprejemati odločitve. Žal se razvajenost kaže tudi v puberteti in še daleč v odraslo dobo.

 

Ali je razvajen otrok lahko tudi zanemarjen otrok?

 

kdaj je otrok razvajen

Vzgoja otrok nikakor ni preprosta! Najmanj napak bomo naredili, če bomo otroka brezpogojno ljubili, a mu bomo vseeno postavljali omejitve. Pravzaprav je naša dolžnost, da otroku kdaj rečemo NE!

 

 

Otrok potrebuje našo trdno in ljubeznivo sporočilo, da kakšno njegovo vedenje ni primerno, a da ga imamo kljub temu, še vedno radi. Otrok, ki ves čas bega naokoli in deluje razdiralno, bo neznansko hvaležen, če ga bo kdo ustavil in zavaroval. Seveda na prvi pogled ni videti tako, a starši, ki poznajo in ljubijo svoje otroke, to seveda vedo.

 

 

 

Starši, ki imajo razvajene otroke, pogosto za njihove težave krivijo druge. Običajno so v konfliktu z vzgojitelji in varuškami, saj imajo občutek, da so do otroka krivični. Pogosto tudi menjajo vrtce, saj za njihovega otroka, ni nič dovolj dobro. Nikakor ne uvidijo, da je obnašanje njihovega otroka moteče za okolico in nikoli ne sprejmejo mnenja drugih drugih ljudi.

 

razvajenost

 

 

Takšni starši otroku dovoljujejo vse, saj so prepričani, da je to pot do njegove sreče. Prav gotovo poznate kar nekaj takšnih staršev in njihovih ne preveč srečnih otrok. Takšen otrok se prav gotovo ne počuti varnega, saj ga starši vzgajajo v nekakšnega samorastnika in vse naredijo namesto njega.

 

 

 

 

 

Razvajen otrok med sovrstniki

 

Seveda vsi vemo, da vsi straši želijo svojemu otroku vse najbolje, a žal s takšno vzgojo, dosežejo nasprotni učinek. Razvajen otrok se kmalu sreča z odklanjanjem vrstnikov, ki ga pogosto zasmehujejo. Otrok, ki je navajen vedno vse dobiti, tudi z jokom in izsiljevanjem, med svojimi sovrstniki tega ne more uresničevati. Njim je resnično vseeno, če joka in nori….oni pač niso odrasli in tudi otroci imajo med sabo svoja pravila igre. 

 

 

razvajeni otroci

Izredno zanimivo je, da starši, ki imajo razvajenega otroka, tega nikoli ne opazijo! Seveda pa opazijo sosedovega razvajenega otroka in hkrati povedo, da njihov samo malo bolj občutljiv. Pogosto otroke razvadimo tudi zaradi slabe vesti.

 

 

Zmanjkuje nam časa, da bi se mu resnično posvetili, zato poskušamo čas nadomestiti s popuščanjem in nakupi igrač.

 

 

Ker nimamo časa, da bi otroka oblekli v udobna oblačila in šli z njim na potep, mu raje kupimo drago športno opremo in ga vpišemo v različne interesne dejavnosti. Seveda je to še vedno bolje, kot da sedi pred računalnikom…a otrok potrebuje samo nas!

 

 

 

Priporočamo tudi članek: How to Deal With Rude and Spoiled Children