Kako pomagamo našemu otroku pri prehladu in nahodu?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

prehlad pri dojenčkuPrehlad je najpogostejše obolenje, ki doleti našega otroka. Običajni prehlad je kapljična okužba zgornjih dihalnih poti z rinovirusi. Prehlad pri dojenčku je še posebej nevaren, saj lahko pride pri prvi okužbi tudi do obolenja bronhijev in pljučnih tkiv. Simptomi pri prehladu so splošno slabo počutje, kašelj in otečene sluznice oči, nosu in žrela. Pri dojenčkih je pri prvem stiku z rinovirusi, prizadeta tudi sluznica sapnika, kar lahko povzroči bronhitis.

 

 

 

Tako pri dojenčkih, kot pri večjih otrocih, se lahko pojavi tudi zmerna ali visoka vročina. Vsak prehlad traja od sedem do deset dni in lahko pušča nekaj mesečno odpornost proti tistim rinovirusom, ki so prehlad povzročili.

 

 

Dojenčka pri prehladu vedno peljemo k zdravniku, medtem, ko pri večjem otroku vprašamo za nasvet zdravnika, kadar prehlad traja več kot šest dni in povišana telesna temperatura ne popusti po 48 urah. Zdravnik lahko pri otroku odvzame bris iz sluznice nosu in ugotovi, če so se poleg virusov pojavile tudi bakterije. V tem primeru lahko otroku predpiše tudi antibiotike, če je to potrebno.

 

prehlad pri otroku

Kako zdravimo prehlad pri dojenčku ali večjem otroku?

 

 

Dojenčka moramo pri prehladu peljati k zdravniku, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje in nam svetoval kako mu lajšamo težave. Večjemu otroku, pa lahko precej pomagamo tudi sami. Proti prehladu zaradi virusov ni nobenega ciljnega zdravljenja.

 

 

Težave  lahko precej omilimo z zdravili za umirjanje kašlja in s svečkami proti vročini. Za umirjanje kašlja, običajno zadostujejo razni rastlinski sirupi proti kašlju, ki pospešujejo izločanje sluzi. Nos sprostijo kapljice iz sladkorne raztopine in parna kopel. 

 

zamašen nos

Otroku vsak dan ponudimo sveže stisnjen sok ene pomaranče, s čimer mu bomo zagotovili nujno potreben vitamin C.

 

 

Včasih so otrokom pri prehladu dajali vroče mleko z medom, vendar strokovnjaki to odsvetujejo, saj  vroče mleko pospešuje otekanje sluznic. Če otrok nima vročine, naj bo čim več na svežem na zraku!

 

 

 

V njegovo sobo na radiator damo nekaj vlažnih brisač, da navlažimo zrak. Otroka oblečemo v zračno in udobno pižamo, ki jo takoj zamenjamo, ko se otrok spoti. Paziti moramo, da v sobi kjer otrok spi, ni prevroče in jo redno zračimo. 

 

 

 

Kako pomagamo otroku pri nahodu?

 

Nahod prepoznamo, ko začne naš otrok kihati in se mu cedi iz nosu. Izcedek iz nosa je najprej voden in čist, kmalu se spremeni v sluzastega in rumenkastega. Majhni otroci dobijo nahod do devetkrat na leto, predšolski otroci pa tudi do dvanajstkrat. Ves čas drsijo od ene okužbe do druge, kar se spremeni, ko se poslovijo od vrtca. Šolski otroci zbolijo za nahodom do šestkrat na leto, medtem ko odraste doleti povprečno od tri do petkrat na leto.

 

 

boleče grlo

Otroku bomo najbolj pomagali, če mu okrepimo imunski sistem. Čim več naj bo na svežem zraku, tudi pozimi mu oblecimo topla zimska oblačila in ga peljimo na sprehod.

 

 

Za zaščito pred vnetjem ušes, mu nadenimo kapo in ga ovijmo v topel šal. Najbolj neprijeten simptom pri nahodu je izcedek iz nosu, kar lahko omilimo z kapljicami za nos.

 

 

Priporočljivo je, da ne prepogosto uporabljamo kemično izdelanih kapljic, saj lahko izsušijo nosno sluznico in jo poškodujejo. Če ima otrok vneto kožo pod nosom, jo negujemo z ognjičevo kremo ali majaronovim maslom.

 

 

 

 

 

Preverite, kako omiliti prehlad pri dojenčku: Common cold in babies