Kako vključujemo pohvalo in kritiko v vzgojo otrok?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

pravilna vzgoja otrokVzgoja otrok je že od nekdaj občutljiva tema in ko se vprašamo, kakšna je pravilna vzgoja otrok, bomo dobili veliko različnih mnenj. Modrosti o vzgoji otrok, se prenašajo iz generacije v generacijo in se v različnih kulturah močno razlikujejo. Strokovnjaki svetujejo, da moramo v vzgojo vključiti tudi pohvalo in kritiko.

 

Otroka moramo spodbujati, da se sam loti določenih opravkov in v njih vloži svojo energijo. Nič hudega, če mu ne uspe, pomembno je, da je poskusil in dobil novo izkušnjo. Če se otrok potrudi, ga moramo pohvaliti in ga nikoli ne grajamo, če mu ni uspelo tako, kot bi mi želeli.

 

V naši kulturi, žal otroci ne dobijo dovolj pohval in pobud, čeprav so izredno pomembne, da se počutijo uspešno in zadovoljno. Otrok potrebuje našo pozornost, pohvalo in priznanje, samo tako se bo počutil samozavestnega in bo ponosen nase! Pohvala naj bo pravilo in ne izjema!

 

Pravilna vzgoja otrok mora vključevati tudi pohvalo in kritiko

 

kaj je vzgoja otrok

Oboje, tako pohvalo in kritiko, moramo uporabljati preudarno. Vsekakor otroka ne smemo ves čas kritizirati, prav tako pa ga ne smemo samo hvaliti, posebej takrat, ko pohvala ni utemeljena.

 

 

Naša sporočila otroku morajo biti realna! Otrok rad ugaja, čeprav imamo včasih občutek, da dela ravno nasprotno. Izkoristi moramo vsako priložnost, ko lahko otroka iskreno pohvalimo in to naj nam preide v navado.

 

 

Izogibati se moramo težnji po popolnosti. Otroka pohvalimo tudi takrat, ko mu je nekaj samo delno uspelo. Kadar želi sam izbrati kaj bo oblekel, mu to dovolimo, čeprav kombinacija oblačil ne bo ravno posrečena. Izbira otroških oblačil je sicer naša dolžnost, a otrok se nam bo kmalu uprl in bo želel oblačila po svojem okusu.

 

 

kdaj se začne vzgoja otroka

 

Pohvalimo ga tudi pred drugimi in povejmo, da se je naš malček danes sam oblekel. Hkrati lahko otroku tudi povemo, da od njega pričakujemo, da bo svoja oblačila tudi sam pospravil.

 

 

Dovolj bo, če bo sam obesil svojo jopico na obešalnik! Pohvalimo ga, saj je naredil to, kar smo od njega pričakovali in verjetno bo tudi naslednjič sam pospravil svoja oblačila.

 

 

Pohvala mora biti vedno realna, pretirana hvala namreč izgubi svoj namen. Prav lahko se nam zgodi, da pretirano pohvalimo otrokovo risbico, a nam odgovori, da res ni nič posebnega.

 

Kako vpliva kritika na otrokov razvoj?

 

vzgoja otrok pohvala in kritika

Nekateri strokovnjaki za vzgojo otrok, kritiko izločajo, češ da ne vpliva dobro na otrokov razvoj. Vendar otrok potrebuje tudi kritiko, posebej, kadar se neprimerno obnaša.

 

 

Seveda je bolje, da otroka pohvalimo, a če ga želimo naučiti primernega obnašanja in spoštovanja potreb drugih, potem je včasih na mestu tudi kritika. Tudi pri kritiki se moramo držati določenih pravil, če želimo, da nas otrok sliši.

 

 

Kritiko sporočamo odmerjeno in z občutkom za otroka. Prepogosta in ostra kritika, bo otroku zbila voljo do sodelovanja, dolgoročno pa mu znižuje samozavest. Kritiziramo vedno samo otrokovo vedenje in nikoli otroka v celoti, saj bi to lahko razdiralno vplivalo na njegovo samopodobo.

 

 

vzgoja otrok trma

Vedno moramo biti konkretni! Če otrok spet ni pospravil igrač, kakor smo dogovorjeni, mu rečemo, da zopet ni pospravil igrač, nikoli mu ne rečemo, da nikoli ne naredi tega , kar mu rečemo. Kritiko stopnjujemo počasi in nikar ne pričakujmo, da bo otrok če noč postal brezhiben.

 

 

Vedno pohvalimo vedenje in osebo, kritiziramo pa samo vedenje!

 

 

 

 

 

Pravilna vzgoja otrok in uporaba pohvale in kritike: Parents’ Use of Praise and Criticism in a Sample of Young Children Seeking Mental Health Services