Kako naj se nosečnica pripravi na potovanje?

potovanje v nosečnostiPotovanje v nosečnosti je lahko za mlado mamico izredno naporno in stresno, zato se je potrebno za na pot dobro pripraviti. Predvsem se morate potruditi, da bo potovanje čim manj stresno in udobno. Ves čas varčujte z energijo, poskrbite za hrano, pijačo in udobna nosečniška oblačila.

 

Že prej se pozanimajte, ali boste na poti imele možnost obiska stranišča, kadar ga boste potrebovale. Preden se odločite za način prevoza, dobro premislite, kaj vam bolj ustreza.

 

Mogoče vam bo bolj udobno v svojem avtomobilu, saj se lahko ustavite kadar želite. Dobro morate premisliti, koliko prtljage boste vzele s sabo, pa seveda zdravstveno zavarovanje, zdravila in vse kar mislite, da boste potrebovale na poti.

 

 

Kakšna oblačila so primerna za potovanje v nosečnosti in kako narediti pot čim bolj udobno?

 

 

potovanje v času nosečnosti
OBLAČILA ZA POTOVANJE V NOSEČNOSTI NAJ BODO UDOBNA IN IZ NARAVNIH MATERIALOV! POGLEJ PESTRO IZBIRO NOSEČNIŠKIH HLAČ IN KRIL!

Potovanje v nosečnosti se lahko spremeni v pravo moro, če se prej ne boste ustrezno pripravile. Najprej poskrbite za udobna nosečniška oblačila, ki vas ne bodo tiščala. Nikar ne oblecite sintetičnih oblačil, raje se odločite za naravne materiale, najbolje bombaž. V sintetičnih oblačilih vam bo vroče, poleg tega pa lahko povzročijo nastanek krčnih žil.

 

 

Sintetična oblačila lahko tudi razdražijo kožo, saj se boste v njih spotile in s tem naredile naravno okolje za razvoj glivic.  Za na pot oblecite udobne nosečniške hlače ali krilo in široko bombažno majico. Ne pozabite na nedrček, ki vas ne bo tiščal in bo ustrezno podpiral dojke. Tudi spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov, na nogah pa naj bodo čevlji z nizko peto. 

 

 

Obutev na potovanju je izredno pomembna, saj če boste dolgo sedele, vam bodo pričele otekati noge. Gležnji in stopala se razširijo, pojavijo se lahko tudi krči. Kadar vas pričnejo boleti noge, je najbolje, da sezujete čevlje in jih nadomestite z mehkimi nogavicami ali natikači. Če same vozite avto, morate biti seveda primerno obute, zato že prej razmislite kako dolga bo pot in s temu primerna obutev.

 

 

Ko se odpravljate na pot, že prej preverite, kje boste lahko šle na stranišče. Če boste potovale z letalom ali vlakom, rezervirajte sedež ob prehodu, da ne boste z vstajanjem motile drugih potnikov. Na daljšo pot vzemite s seboj osvežilne robčke in razkužilo za roke, saj so lahko stranišča na vlakih in letalih vir okužb.

 

 

 

Kako naj nosečnica na potovanju poskrbi za hrano in pijačo?

 

 

Za nosečnico je redno prehranjevanje in zdrava hrana na prvem mestu! Na potovanju je običajno težko organizirati redne obroke, zato si za na pot pripravite prigrizke in dovolj pijače. Zelo je pomembno, da na potovanju ne dehidrirate, zato poleg tekočine, uživajte tudi veliko svežega sadja in zelenjave.

 

 

potovanje v 6 mesecu nosečnosti

Posebej previdne bodite, če na potovanju jeste hrano v restavracijah, na stojnicah ali kioskih s hitro prehrano. Dobro premislite, če je hrana v tujih krajih primerna in varna za vas. Če že kupujete hrano na javnih mestih, si sadje vedno same olupite in dobro preglejte ponudbo in izberite nekaj, kar je dovolj varno.

 

 

Če vas muči nosečniška slabost, potem bo na potovanju še bolj izražena. Pogosto se slabosti pridruži še zgaga ali celo driska. V tem primeru obroke porazdelite na vsaj šest manjših in pijte resnično veliko tekočine. Dehidracija je za nosečnice zelo nevarna, saj povzroča zmanjšan pretok krvi skozi posteljico in s tem poveča tveganje za nastanek tromboze.

 

 

.

Nevarnost dehidracije na potovanju

 

 

V nosečnosti driska v nosečnosti driska in dehidracija nastopita hitro in lahko povzročita velike težave. Pojavijo se lahko nepredvidljivi zapleti, ki so lahko nevarni tako za mamico, kot za otročka.

 

Če na potovanju dobite drisko, morate takoj poiskati zdravniško pomoč, da vas primerno rehidrirajo!

 

 

Pri dehidraciji v nosečnosti je običajno potrebna infuzija, zato morate ob driski nujno k zdravniku. Če se vam to zgodi na poti daleč od doma, je tveganje še toliko večje. Zdravljenje driske pri nosečnicah je zelo rizično in pogosto pride do zapletov.

 

 

Za zdravljenje driske boste poleg infuzije, verjetno dobile tudi antibiotike. Da ne bi prišlo do teh težav, se pred potovanjem dobro pozanimajte kakšne so razmere v krajih kamor greste. Uredite si ustrezno zdravstveno zavarovanje in imejte tudi na poti stik s svojim ginekologom.

 

 

Kaj pravijo o potovanju v nosečnosti tuji strokovnjaki: Travel During Pregnancy