Kako poskrbimo za zdravje otrok na potovanju?

potovalna lekarna za otrokeVsako potovanje pomeni za otroka posebno doživetje, medtem ko je lahko za starše potovanje z malim otrokom precej stresno. Za potovanje se moramo skrbno pripraviti, med prtljago mora biti tudi  potovalna lekarna za otroke. Otroka za na pot oblečemo v lahka in zračna oblačila, v katerih se bo udobno počutil.

 

Potovalna lekarna mora vsebovati vse, kar potrebujemo za prvo pomoč pri oskrbi ran, sončnih opeklin, vročine pri otroku in drugih manjših zdravstvenih težav. Priporočamo tudi članek: Kako preprečimo sončne opekline pri otrocih? Za varno potovanje, se moramo tudi pozanimati, kakšne zdravstvene storitve nam naša zavarovalnica krije v tujini in kako se lahko dodatno zavarujemo. Pri daljših potovanjih je smiselno, da celo družino posebej zavarujemo, saj se v tujini zdravstvene storitve običajno plačujejo.

 

Kaj vse mora vsebovati potovalna lekarna za otroke?

 

 potovalna lekarna

Ko se odpravljamo na potovanje z majhnim otrokom, ki boleha za kakšno boleznijo, ki potrebuje trenutno ali redno zdravljenje, se pred odhodom pogovorimo z otrokovim zdravnikom. Kadar odhajamo v oddaljene kraje, kjer moramo upoštevati premik ure, moramo prilagoditi tudi doziranje zdravil.

 

Prav tako moramo poskrbeti za zadostno količino zdravil in jih med potovanjem primerno zaščititi. Mnogo zdravil namreč ne prenaša vlage in vročine, zato jih moramo hraniti v posebni torbi za zdravila.

 

V potovalni lekarni naj bo naslednja nujna oprema:

 

  • Škarje, pinceta, zavojčki z gazo, obliži, povoji in razkužilo za rane.
  • Otroci na potovanjih pogosto dobijo povišano temperaturo, zato imamo v potovalni lekarni tudi termometer in sirup proti vročini. Svečkam proti vročini se na potovanju raje odpovejmo, saj se lahko stopijo.

 

potovanje z otrokom

 

  • Otrokom je med vožnjo pogosto slabo in bruhajo, zato imejmo pri sebi elektrolitno sol in veliko tekočine, da preprečimo dehidracijo.

 

 

  • Nujna oprema je tudi zaščitno sredstvo proti žuželkam in klopom. Prav tako ne sme manjkati zaščitna krema za sončenje, gel za blaženje pikov in sončnih opeklin. V potovalno lekarno lahko dodamo tudi mrežo proti komarjem.

 

 

  • Če ima naš otrok razne alergije ali astmo, potem moramo imeti pri sebi nujna zdravila, ki jih potrebuje v primeru težav. Kadar se odpravljamo v kraje kjer razsajajo redke bolezni, ki so specifične samo za tiste kraje, potem si priskrbimo tudi posebna zdravila za te bolezni. Najpogosteje potrebujemo zdravila zoper malarijo in razna črevesne težave.

 

 

 

Kako ukrepamo, kadar otrok zboli za morsko boleznijo?

 

Morska bolezen se pojavi, kadar je ravnotežni organ v notranjem ušesu zdražen zaradi guganja, ki nastane pri vožnji z avtom, letalom ali ladjo. Pojavi se omotica, huda slabost in pritisk v želodcu. Te težave še posebej hitro občutijo manjši otroci, zato jih moramo primerno zaščititi. Med vožnjo z avtom se pogosto ustavimo in se z otrokom za krajši čas sprehodimo. Otrok naj med vožnjo ne bere, prav tako niso primerne razne igrice na telefonu ali računalniku. Običajno pomaga, če ima otrok pogled uperjen v daljavo in opazuje okolico.

 

morska bolezen pri otrocih

 

 

Pred potovanjem naj otrok poje kakšno lahko prebavljivo hrano in spije dovolj tekočine. Včasih so težave tako hude, da mora zdravnik otroku predpisati tablete proti slabosti, ki mu bodo pomagale prestati potovanje. Strokovnjaki odsvetujejo letenje z letalom pred otrokovim tretjim mesecem starosti.

 

 

Kasneje ni za potovanje z letalom nobenih ovir, otroci imajo pri letu podoben težave kot odrasli. Težave so večinoma povezane s pritiskom v srednjem ušesu. Otroka naučimo, kako naj močno požira slino ali si s prsti stiska nosnice, kar ublaži pritisk.

 

kam na dopust z otrokom

 

 

Otrok mora imeti med potovanjem možnost gibanja, saj nikakor ne moremo pričakovati od malčka, da bo neprekinjeno sedel več ur. Med vožnjo se večkrat ustavimo, kadar pa si ogledujemo znamenitosti, se večkrat ustavimo in spijmo kakšno osvežilno pijačo.

 

 

 

Otroke ogledi mest in dolga hoja izredno utrudijo, zato jih za spremembo večkrat nagradimo z osvežujočim sladoledom.

 

 

 

 

Preberite si tudi nekaj nasvetov zdravo potovanje z otroki in kaj mora vsebovati potovalna lekarna za otroke: Tips for healthy travel with children