Kaj se dogaja z ženskim telesom do petega meseca nosečnosti?

potek nosečnosti po tednihKo izveste, da pod srcem nosite otroka, se v vašem življenju pričnejo dogajati velike spremembe. Hormoni podivjajo, večino časa ste srečne, pa tudi kdaj žalostne in občasno vas je tudi strah. Vaš nerojen otrok je varen v vaši maternici in vi seveda skrbno spremljate potek nosečnosti po tednih.

 

Običajno vas zanima kaj se dogaja z otrokom, koliko vsak teden zraste in kako se razvija. Manj pozornosti pa bodoče mamice posvečajo temu, kaj se med nosečnostjo dogaja z njenimi notranjimi organi. V prvih mesecih nosečnosti, se velike spremembe dogajajo predvsem zaradi potrebe zarodka po hranilnih snoveh in kisiku.

 

Potek nosečnosti po tednih in glavne spremembe v ženskem telesu

 

Prvi mesec nosečnosti se na zunaj še ne pozna. Vaše telo se še ni zelo spremenilo, a mogoče boste opazile, da so se vam prsi toliko povečale, da se v dosedanjem nedrčku ne počutite več udobno.

 

Čeprav se v prvem mesecu nosečnosti običajno še ne zredite, vas ozke hlače ali krilo vseeno tiščijo. To pomeni, da so nosečniški hormoni že začeli delovati. Zarodek do drugega meseca nosečnosti doseže težo 15 gramov.

 

 

Čeprav na zunaj še ni opazno, je vaše telo zelo dejavno. Hormoni pričnejo pripravljati primerno okolje za otroka, maternica spremeni obliko. Pred zanositvijo je bila podolgovate oblike. Sedaj se spremeni v majhen balon.

 

 

Za to je odgovoren hormon progesteron, ki omogoča maternici, da ta postane elastična in se raztegne. Vendar ta hormon ne deluje samo na maternico, pač pa na vse mišice v telesu, kar lahko povzroči nekaj neprijetnega počutja. Vpliva lahko tudi na prebavo, ki se upočasni.

 

nosečnost po tednih znaki

Kako se vaše telo spremeni v tretjem in četrtem mesecu nosečnosti?

 

 

V tretjem mesecu nosečnosti se je vaša telesna teža verjetno že povečala za kilogram ali dva. Trebušček je že viden in sedaj je čas za nakup nosečniških oblačil.

 

Nikar se ne mučite s starimi oblačili, saj so nosečniška oblačila krojena tako, da se v njih počutite udobno in vas ne tiščijo. Še vedno lahko ostanete pri priljubljenemu jeansu! 

.

JEANS TUDI V NOSEČNOSTI! POGLEJ!

V tem času je vaša teža narasla za dva kilograma, a zarodek je težji samo za 200 gramov. Vaša teža se torej ni povečala zaradi teže otroka, pač pa zaradi povečane količine krvi v vašem telesu. Ta je potrebna za oskrbo zarodka s hranilnimi snovmi in kisikom.

 

 

Srce mora v tem času prečrpati štiri litre krvi, kar je skoraj za 50% več, kot pred nosečnostjo. Zaradi tega se za 20% poveča tudi utrip, kar boste občutile ob vsakem večjem naporu.

 

 

Zaradi povečane količine krvi, se povečajo tudi krvne žile, kar lahko sproži nastanek hemoroidov in krčnih žil. Več krvi v telesu, pomeni tudi več hranilnih snovi in kisika. Potrebna je za otroka, je pa tudi rezerva za vas, če boste med porodom močno krvavele.

 

 

Kaj se dogaja v petem mesecu nosečnosti?

 

V tem času nosečnosti pridobivate vedno več teže, prav tako na teži pridobiva otrok, ki postaja zelo dejaven. Sedaj že čutite njegove gibe, čeprav so še zelo nežni. V petem mesecu nosečnosti se verjetno počutite nekoliko bolje, vam ni več slabo in imate več energije. Pri naporih se še vedno zadihate, pričnejo vam otekati noge. Kapaciteta vaših pljuč se povečuje, kar je naravna prilagoditev telesa nosečnosti.

 

 

nosečnost po tednih znaki

Telo v tem času deluje tako, da se raven ogljikovega dioksida v vaši krvi zniža, da ga lahko več prehaja od ploda k vam. Pljuča sedaj vdihnejo do 40% več zraka, kapaciteta pljuč se poveča, kar boste opazile po povečanem prsnem obsegu, ki se lahko poveča tudi do osem centimetrov.

 

 

V tem času je običajno pravi trenutek, da zamenjate nosečniški nedrček, saj vas bo dosedanji pričel tiščati na obodu pod prsmi. Ko izbirate nov nedrček, lahko sedaj kupite že nedrček za dojenje, ki ga boste nosile vse do konca nosečnosti in v času dojenja.

 

 

Spremenila se bo tudi vaša prebava, saj se proces spreminjanja hrane v energijo v nosečnosti zelo spremeni. Glavna sprememba je uravnavanje količine glukoze, kar je zelo zapleten proces. Ginekolog vam bo redno pregledoval kri, da bi pravočasno opazil morebitni nosečniški diabetes. V tem času se morate resnično zdravo prehranjevati in v svoje obroke vključiti veliko sadja in zelenjave.

 

 

 

Več si preberite v članku  potek nosečnosti po tednih, kjer so prikazane tudi slike ploda v vseh fazah nosečnosti: Pregnancy Stages by Month – Fetal Development with Pictures