Kako vpliva gibanje na otrokov razvoj?

pomen gibanja pri otrocihV današnjem času, ko se vsi manj gibamo, pogosto pozabljamo, kako zelo pomembno je za otroka, da se veliko giba. Pomen gibanja pri otrocih, je izredno pomemben do njegovega petega leta. V tem času se namreč njegovi možgani najintenzivneje razvijajo in intelektualni razvoj, je neločljivo povezan z motoričnim. Redno gibanje in igra, imata velik vpliv na otrokov razvoj in vplivata na povečevanje števila sinaps in na spletanje nevronske mreže v možganih.

 

 

Ko se otrok rodi, imajo njegovi možgani določeno število sinaps, po rojstvu se pričnejo oblikovati nove. Gibanje v otroških možganih, nenehno ustvarja nove povezave in vpliva tudi na razvoj govora, vida in neposredno na razvoj inteligentnosti.

 

Pomen gibanja pri otrocih in kateri so najpogostejši vzroki za premalo gibanja?

 

 

 

 

Najpogostejši vzroki za premalo gibanja v življenju sodobnih otrok, so vsekakor pretirana uporaba računalnikov, pametnih telefonov in gledanje televizije. Pri uporabi računalnika ali telefona, je otrokovo gibanje omejeno na nekaj prstov in dlan. Gledanje v ekran povzroča težave z vidom, saj ima otrok ves čas fiksiran pogled in se očesu ni potrebno prilagajati. Mnogi otroci, ki veliko časa preživijo pri igranju igric, imajo kasneje pogosto težave pri branju in pisanju, kar se pokaže že v prvih letih šolanja.

 

gibanje otrok

 

Otroci, ki se premalo gibajo, postanejo nemirni in se jim pogosto poveča telesna teža. Starši delajo napako, ker otroka ves čas vozijo v vozičku. Seveda moramo otroka posaditi v voziček, kadar gremo po opravkih in se nam mudi. Kadar pa gremo z otrokom na sprehod, si vzemimo čas in naj otrok sam hodi poleg vozička.

 

 

Kasneje, ko prične otrok obiskovati šolo, ga tja peljemo, čeprav bi mu hoja do šole izredno koristila. Seveda mnogi otroci zaradi nevarnosti prometa nimajo možnosti, da gredo sami peš do šole. Če imamo čas, jih lahko vsaj občasno pospremimo peš ali s kolesom.

 

 

Mnogi starši, v strahu da bi se otrok poškodoval, tudi ne dovolijo, da bi  plezal po drevesih. Zaradi tega ne pridobi potrebne motorike in kadar vseeno poskusi, je velika možnost, da se poškoduje. Otroka moramo ves čas spodbujati, da sam poskusi, kakšne so njegove sposobnosti. Za igro na prostem naj ima oblečena udobna in zračna oblačila, ki ga ne bodo ovirala pri gibanju. Če bomo otroka oblekli v otroška oblačila v katerih se ne bo dobro počutil, se pri igri ne bo sprostil in se bo zato tudi manj gibal.

 

pomen gibanja za predšolskega otroka

Bodimo pozorni, da navidezno življenje ne nadomesti pravega

 

Gibanje je otrokova osnovna potreba, dovolimo mu, da se kdaj tudi spotakne in pade. Za celovit razvoj so pomembne igre na prostem, kjer se otrok lovi, pleza čez ovire ali jih preskakuje.

 

 

 

Ne smemo pozabiti tudi na igre z žogo in žal pozabljene stare igre, ko so gumitvist ali ristanc. Vzgoja otrok ni preprosta in za celovit otrokov razvoj, si moramo vzeti čas. Seveda je najbolj preprosto, da damo otroku v roke tablico in imamo mir. Pretirana uporaba tablice ali računalnika, lahko otroka zaziba v navidezno življenje in kmalu ne bo več čutil potrebe po gibanju. Zato moramo ves čas nadzirati, koliko časa se otrok kratkočasi za računalnikom in po potrebi ta čas omejiti.

 

 

gibalni razvoj predšolskega otroka

Paziti moramo, da elektronski mediji ne postanejo varuška, saj s tem otroku nikakor ne delamo usluge. Ves čas se moramo zavedati, da smo mi otrokov vzor. Če sami ves čas visimo pred računalnikom in se premalo gibljemo, potem od otroka tudi ne moremo pričakovati kaj drugega.

 

 

Priporočamo tudi članek: Pomen gibanja pri otrocih in kako se otroci učijo skozi igro: 

Why Young Kids Learn Through Movement