Katere so najpogostejše bolezni otrok, ki obiskujejo vrtec?

posted in: Otroci, Zdravje otrok | 0

Otrok v vrtcuVstop otroka v vrtec lahko spremljajo tudi določene težave. Nenadoma se znajde v novem okolju, kar je tako za otroka, kot za starše, stresno obdobje. Otrok v vrtcu pride v stik z drugimi otroci in če je bil do sedaj samo v družbi domačih, ga lahko to prestraši.

 

Seveda se vsak otrok odziva drugače, pri vseh pa nastane problem, ker pridejo prvič v stik s številnimi mikrobi, ki jih njihov še nezrel imunski sistem ne pozna.Zaradi tega otroci zbolevajo in mnoge mlade mamice tarnajo, da so pogosto na bolniški. Bolezni izzvenijo šele čez čas, ko otrokov imunski sistem dozori.

 

 

Prav veliko tukaj ne morete narediti. Otroka lahko do določene mere zaščitite s pravilno prehrano, pomaga tudi, da ga oblačite vremenu in letnemu času primerno. Oblačila za malčke morajo biti zračna, udobna in iz naravnih materialov. Otroku v oblačilih ne sme biti vroče, ne sme se potiti, prav tako pa ga ne sme zebsti.

 

 

oblačila za otroke

Najpogostejše bolezni, ki jih dobi otrok v vrtcu

 

Vsaka velika sprememba v  utečenem življenju in navadah, za otroka pomeni stres. Velik stres zanj je tudi vstop v vrtec, kjer se nenadoma znajde v okolju, ki mu je neznano in kjer seveda ni mamice in očka.

 

 

Otroku, ki je v stresu, oslabi imunski sistem, ki še ni prav dobro razvit in kmalu se začnejo manjša obolenja. Najpogostejša težava, ki pesti malčke v vrtcu, je prav gotovo prehlad. Vsak otrok, ki obiskuje vrtec, preboli na leto od osem do deset prehladov.

 

 

prehlad pri otrocih

Toliko prehladov na leto seveda pomeni, da otrok ves čas smrka in občasno tudi kašlja. Prehlad se hitro prenaša, saj so otroci v vrtcu ves čas skupaj in vsem po malem teče iz noska. Prehlad se običajno pozdravi sam, čeprav morate v času obolenja na otroka skrbno paziti.

 

Pije naj veliko tekočine in ga vedno primerno oblecite, v udobna in zračna oblačila.  Nikar otroka ne oblačite preveč samo zato, ker vas zebe. Otrok je ves čas v gibanju in če ima na sebi preveč oblačil se bo spotil in že majhen prepih lahko spet povzroči novo obolenje.

 

Nalezljive bolezni  in prebavne motnje pri otrocih, ki obiskujejo vrtec

 

bruhanje pri otrocih

V vrtcih se pogosto in zelo hitro razširijo tudi okužbe prebavil, najpogostejše obolenje je rotavirus. To je resnično zoprna okužba, saj dobi otrok drisko in bruha.

 

Zaradi pogostega odvajanja blata in bruhanja, lahko dehidrira, kar pogosto zahteva odhod v bolnico. Zdravniki priporočajo cepljenje otrok, ki je na voljo za dojenčke že od šestega tedna naprej.

 

 

Cepljenje priporočajo za otroke, ki bodo kasneje vključeni v vrtec ali imajo doma starejše sestre ali brate, ki že obiskujejo vrtec ali šolo.

 

 

 

 

Poleg prebavnih motenj, otroci iz vrtca prinesejo razne nalezljive otroške bolezni. Najbolj pogoste so norice, peta in šesta bolezen, škrlatinka, gripa in še mnoge druge bolj in manj poznane nalezljive bolezni.

 

nalezljive otroške bolezni

 

Občasno se v vrtcih in tudi šolah, pojavijo tudi gliste. To je parazitska okužba prebavil, ki je je zelo nadležna in se prenaša prek umazanih rok, brisač ali posteljnine.

 

 

Zdravljenje otroka poteka z zdravili in pogosto se mora zdraviti cela družina, ki živi v istem gospodinjstvu.

 

 

 

Poglejte si še članek: Otrok v vrtcu in nalezljive bolezni: Infectious Diseases in Early Education and Child Care Programs