Ali naj nosečnica hodi v službo ali ne?

nosečnica v službiNa začetku nosečnosti, se bodoče mamice pogosto počutijo slabo in jim je že sama misel na službo odveč. A če ste zdrave in nosečnost poteka brez posebnosti, ni razloga, da ne bi še naprej opravljale svojega dela. Vsekakor se boste bolje počutile, kot da ste cele dneve doma. Vendar lahko ima vsaka nosečnica v službi tudi nekaj težav.

 

Čeprav se v prvem tromesečju nosečnost na zunaj še ne pozna, se nosečnica v sebi vsekakor močno spreminja. Če je prisotna še jutranja slabost, potem se resnično težko odpravite od doma. Da ne boste hodile v službo slabe volje in izčrpane, v svoje življenje vnesite nekaj sprememb, ki vam bodo pomagale preživeti dan v službi.

.

Kako si lahko nosečnica v službi olajša nosečniške težave?

 

Za boljše počutje in lajšanje jutranje slabosti, morate biti spočite in dobro naspane. Vaše telo se spreminja, napori v službi vas bolj izčrpajo kot prej, poleg tega vam po več urnem sedenju zatekajo noge in vas boli hrbtenica. Potrudite se, da boste doma več počivale in hodile zvečer prej v posteljo.

 

 

Najboljša obramba proti jutranji slabosti je, da ste dobro spočite. Zjutraj nikoli ne vstajajte iz postelje v naglici, raje si naravnajte budilko bolj zgodaj. Tako boste zjutraj v miru pojedle zajtrk in se borile z majhnimi težavami, ki nenadoma postanejo velike.

 

Morda vam že zjutraj zasmrdi kava, zobna pasta ali parfum, ki ste ga do sedaj uporabljale. No, parfuma pač v času nosečnosti ne boste uporabljale, čeprav vas na delovnem mestu prav gotovo čakajo mnoge vonjave, ki vas prej niso motile.

 

Kdaj v službi povedati, da ste noseče?

 

Nosečnost lahko skrivate tudi do šestega meseca in čeprav v službi še niste povedale, so sodelavci mogoče že opazili. Posebej, če vam je bilo v začetku zelo slabo in se je vaše obnašanje spremenilo. V službi je vsekakor pošteno, da za nosečnost poveste vsaj šefu ali ljudem, ki organizirajo proces dela. Mogoče boste morale zaradi nosečniških težav kakšen dan ostati doma, vaše delo pa mora vseeno nemoteno potekati.

 

kdaj na bolniško v nosečnosti

 

Če boste sodelavcem povedali za svoje stanje, vas bodo razumeli in podpirali, če vam bo slabo ali boste že šestič odšle na stranišče. V prvih mesecih nosečnosti tudi ne boste mogle delati nadur ali sodelavcem pomagati pri raznih projektih, kot ste počele prej. Svoje moči morate sedaj drugače razporediti in med delom večkrat počivati. 

 

 

Če opravljate sedeče delo, potem je izredno pomembno, da po službi opravite kratek sprehod ali nosečniško telovadbo. V primeru, da ste v službi cel dan na nogah, se morate večkrat sprehoditi. Ko pridete domov, si noge nežno zmasirajte in sedite tako, da imate dvignjene.

 

 

 

 

V službi poskrbite, da vam bo ves čas udobno

 

 

Na delovnem mestu se morate počutiti udobno! Kadar morate na stranišče, tega nikar ne odlašajte. Nekatere nosečnice v službi ne upajo piti niti vode, da ne bi ves čas visele na stranišču. Nikar! Zadrževanje vode v nosečnosti je škodljivo in nespametno. Da se boste bolje počutile, si kupite udobna nosečniška oblačila, ki vas ne bodo tiščala in obujte čevlje z nizko peto. 

 

 

nosečniška oblačila
ZA SLUŽBO SI KUPITE UDOBNA NOSEČNIŠKA OBLAČILA! VABLJENI K OGLEDU NOSEČNIŠKIH MAJIC! TUKAJ!

Za večje udobje poskrbite tudi za pisalno mizo. Večkrat se vzravnajte na stolu in pretegnite mišice, še preden postanejo boleče. Če nimate primernega stola, ga zamenjajte za takšnega z nastavljivim naslonjalom in višino. Seveda vsaka bodoča mamica v službi nima možnosti, da bi postavila zahtevo za nov stol, zato si od doma prinesite blazino in si jo dajte za hrbet.

 

 

Nikoli ne sedite s prekrižanimi nogami, saj lahko povzročite nastanek krčnih žil ali celo strdka. Posebno skrb posvetite prehrani, saj je zdrava hrana v nosečnosti  izrednega pomena. V službo si prinesite svojo hrano, takšno, ki vam trenutno ugaja. Vedno imejte pri roki sveže sadje, rozine ali kakšne oreščke. Ves čas morate tudi piti veliko tekočine, izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam.

 

 

 

Vsaka nosečnica pozna svoje delovno mesto in mora sama sprejemati določene varnostne ukrepe. Mogoče nimate ravno razumljivega šefa, zato same pazite, da ne pridete v stik s snovmi, ki bi škodile vam in vašemu otroku. Če se ne morete izogniti izpostavljanju škodljivim snovem ali celo kemikalijam, je bolje, da ostanete doma.fizično delo v nosečnosti

 

 

 

Prav tako se na delovnem mestu izogibajte hudi vročini ali mrazu, prepihu in prekomernemu hrupu. Ne dvigujte težkih bremen in ne plezajte v višino! Navedli bi lahko še več nasvetov, kako si lahko nosečnica olajša težave na delovnem mestu, a vsaka služba je drugačna, zato si same postavite omejitve in se pogovorite s svojim nadrejenim.

 

 

 

Vabimo vas, da si ogledate članek, kaj menijo na kliniki Mayo o nosečnicah na delovnem mestu: Working during pregnancy: Do’s and don’ts