Kdaj moramo otroka peljati k zdravniku?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

kdaj z otrokom k zdravnikuNi vedno lahko ugotoviti, kdaj je naš otrok res bolan in nujno potrebuje pomoč zdravnika. Ali je naš otrok resnično bolan in kdaj z otrokom k zdravniku, najbolj ugotovimo tako, da ga natančno opazujemo.  Najprej se pojavijo splošne spremembe v vedenju. Otrok več spi kot običajno, nima apetita, je siten in veliko joka. Pri dojenčkih moramo biti posebej pozorni na spremembo telesne temperature in na odvajanje blata.

 

 

 

 

Če ima dojenček povišano temperaturo, moramo z njim vsekakor obiskati zdravnika, saj sami ne moremo ugotoviti, kaj je z njim narobe. Majhni otroci pogosto tožijo nad bolečinami v trebuhu, čeprav jih mogoče boli kje drugje. Ker se še ne znajo pravilno izraziti, bodimo pozorni in ga v primeru bruhanja, driske in vročine, peljimo k zdravniku.

Kdaj z otrokom k zdravniku in kako otroka pripraviti na zdravniški pregled?

 

Kadar imamo občutek, da je z našim otrokom nekaj narobe, nikar ne odlašajmo z obiskom zdravnika. Bolje je, da ga peljemo enkrat preveč, kot enkrat premalo. Le redkokdaj lahko sami ugotovimo, kaj se dogaja z otrokom in kaj lahko storimo brez zdravniške pomoči. Noben zdravnik nam ne bo zameril, če pripeljemo otroka in ne ugotovi nobenega obolenja. Pri otrocih težko ugotovimo, ali je trenutna težava simptom resnega obolenja, ali pa je popolnoma nedolžno.

 

 

driska pri otrocih kdaj k zdravniku

Pri večjem in drugače zdravem otroku, je lahko na primer driska popolnoma nedolžna, medtem ko lahko pri dojenčku pride do nevarne izgube tekočine. Majhni otroci ne gredo radi k zdravniku, zato si prej vedno vzemimo čas in otroku razložimo, kaj se bo tam dogajalo.

 

 

Pomagamo si lahko z otroškim priborom za zdravnike, s katerim lahko otrok posluša mamim srček ali ji pogleda v usta. S tem se bo njegov strah zmanjšal, saj bo pri zdravniku vedel, kaj se dogaja. Za obisk pri zdravniku, naj ima otrok pri sebi svojo najljubši igračo, dovolimo mu tudi, da sam izbere oblačila, v katerih se dobro počuti. V primeru, da ima otrok vročino in se poti, so najbolj primerna otroška oblačila, ki so zračna in se jih z lahkoto oblači.

 

 

bruhanje pri otroku kdaj k zdravniku

Preden otroka peljemo na pregled, si zapišimo splošna opažanja o otrokovem stanju. Zdravniku povemo kdaj je otrok dobil vročino, kolikokrat je bruhal in kako smo že sami ukrepali. Če je otrok dovolj star, naj svoje težave najprej sam opiše. Tako se bo naučil lastnega izražanja in hkrati tudi pridobil zaupanje do zdravnika.

 

 

Obenem bo otrok izgubil strah pred nenavadno situacijo, vendar je zelo pomembno, da smo tudi mi čim bolj mirni in zbrani. Vsekakor pa moramo biti ves čas ob otroku in ga ne smemo pustiti samega niti pri preiskavi, niti pri morebitnem zdravljenju.

 

 

Katere podatke moramo posredovati zdravniku o stanju našega otroka?

 

povišana telesna temperatura

Poleg splošnega otrokovega počutja, moramo zdravniku opisati tudi vse druge spremembe, ki smo jih opazili pri otroku. Zato moramo otroka skrbno opazovati, saj bodo zdravniku vse informacije v pomoč pri postavitvi diagnoze.

 

 

Pri dojenčku ali malem otroku, najprej izmerimo temperaturo. Najbolj natančno lahko vročino izmerimo z digitalnim termometrom v danki. Pozorni bodimo tudi na odvajanje blata, ali je mehkejše ali trše in če se v blatu nahaja kri.

 

 

Zdravniku moramo tudi povedati, ali otrok bruha, ima drisko, toži zaradi bolečin v trebuhu, vratu ali glavi. Pozornost posvetimo tudi kašlju ali morebitnemu težkemu dihanju. Otroka tudi natančno pregledamo, ali ima mogoče kakšne izpuščaj ali kakšne druge spremembe po telesu. Več informacij bomo dali zdravniku, lažje bo postavil diagnozo in otroka pravilno zdravil.

 

 

 

Priporočamo tudi članek kdaj z otrokom k zdravniku: When should you call the doctor for your baby?