Kako vzgajati otroka v obdobju trme?

posted in: Otroci, Vzgoja otrok, Zdravje otrok | 0

kako se spopasti z otrokovo trmoStarši, ki imajo že odrasle otroke, nam bodo zagotovili, da jih je pri izzivih vzgoje, najbolj begalo kljubovanje in nasprotovanje otroka. Kako se spopasti z otrokovo trmo in na najlažji način prebroditi to težavno obdobje? Zavedati se moramo, da otrok z napadi trme in kljubovanja, ne želi spodkopavati naše avtoritete ali nas celo prizadeti.

 

 

Njegovo obnašanje je samo preverjanje svojih moči, kar je popolnoma naraven proces v razvoju. S trmo želi doseči svoje in poskusil bo prav vse in nas s tem pogosto pripeljal do skrajnih mej potrpežljivosti.

 

 

Kako se spopasti z otrokovo trmo in kdaj je trma pri otroku lahko nevarna?

 

 

Prvič se bomo z otrokovo trmo srečali od njegovega drugega do četrtega leta. Ko otrok dopolni štiri ali pet let, trma mine ali se močno omili. Seveda si močno oddahnemo, a žal se napadi trme vrnejo v puberteti in to v mnogo hujši  obliki. V času najstništva, bomo pri otroku, ki je vedno vse dosegel, težko spremenili vzgojo. Če je  naš otrok skozi celo otroštvo vedno vse dobil in mu ni bilo potrebno nikoli pospravljati igrač ali pospraviti otroških oblačil v omaro, potem ne smemo pričakovati, da bo s tem pričel v puberteti.

 

 

 

 

Seveda bomo s pubertetnikom lažje shajali, če ga bomo že od malega učili kaj je prav in kaj ne. Dojenček do prvega leta ves čas preživi z mamo, ki takoj ugodi vsem njegovim potrebam. Na njih opozarja z jokom in ko je potešen je srečen in zadovoljen. A že kmalu po prvem letu starosti, otrok ugotovi, da lahko nekaj zahteva tudi, če tega ne potrebuje. To pomeni, da zahteva zaradi zahteve same. Mlade mamice pogosto spravi v obup, saj ima otrok resnično cel dan čas in lahko samo zahteva in zahteva.

 

kako vzgajati otroka v obdobju trme

 

Že majhen otrok mora ugotoviti, da na svetu ni sam in da imajo tudi drugi ljudje svoje potrebe. Kadar potrebe ljudi, ki skrbijo zanj, trčijo ob njegove želje, potem lahko v ožji družini pride do kratkega stika. Dojenčku je vseeno, kako ga oblečemo, a pri triletniku  lahko napačna izbira barve oblačil, izzove srdite napade trme.

 

 

Če mu oblečemo rdečo majico, bo želel modro in pogosto se zgodi, da s sebe trga oblačila in jih odmetava. Čeprav naredimo vse, da bi otroku ustregli, še vedno ni zadovoljen.

Kaj je vzrok in povod trme, ter kako ukrepati?

 

 

Vzrok za otroško trmo je poznan! Predvsem je odziv na otrokov razvoj, razvoj njegovega mišljenja in osebnosti. Otrok čuti potrebo po izražanju lastne volje in v tem obdobju je še vedno prepričan, da se svet vrti samo zaradi njega. Težko se podreja mejam in vedno želi več, kot zmore. Povod za trmo je pogosto občutek nemoči, ker otrok misli, da ga nekaj ovira, čeprav ga ne. Konkreten povod za napad trme, pa je vsak ne, s katerim se mora soočiti.

 

trma pri otroku

 

Kako se spopasti z otrokovo trmo in kako ukrepati, kadar se otrok sredi trgovine vrže na tla in se na ves glas dere? Kadar se to zgodi, je seveda vsak starš v stiski in se sooča z občutki sramu. Otrok dobro čuti, da je staršem nelagodno in to seveda tudi izkoristi. Mnogim staršem uspe v takem položaju ohraniti mirno kri in odmislijo ostale ljudi, ki opazujejo izpad.

 

 

Otroku mirno in odločno povedo, da želenega  ne more dobiti. Žal pa vse več mladih staršev ne zdrži pritiska in zaradi ljubega miru otroku pač kupijo, kar si želi. To je seveda slab izid, še slabše se konča, če otroka nekaj časa prepričujejo, a mu na koncu vseeno ugodijo.

 

 

 

Kadar se vam pripeti takšen napad trme v trgovini, imate na izbiro več možnosti. Lahko takoj prenehate nakupovati in otroka enostavno odnesete iz trgovine. Otrokovo tuljenje lahko tudi  ignorirate in mirno opravite nakup do konca. Najbolje pa je, da se po nakupih odpravite še z eno odraslo osebo, ki bo poskrbela za otroka, ali dokončala nakup. Predvsem pa naj vas ob otrokovih napadih trme naj ne bo sram, saj se je popolnoma naraven proces odraščanja!

 

 

 

 

Priporočamo članek: Ten Ways To Deal With A Stubborn Child