10 nasvetov za ublažitev jutranje slabosti v nosečnosti

kako omiliti slabost v nosečnostiJutranja slabost je postala že skoraj zaščitni znak nosečnic, saj se tej tegobi izogne malo katera nosečnica. Seveda bodoče mamice sedaj že veste, da vam je lahko slabo kadarkoli, ne samo zjutraj! Slabosti ni mogoče povsem preprečiti, lahko pa same veliko naredite, da zmanjšate težave.  Pripravili smo vam 10 preprostih nasvetov, kako omiliti slabost v nosečnosti.

 

Kako omiliti slabost v nosečnosti z nekaj preprostimi ukrepi?

 

 

  • Če vas muči nosečniška slabost, morate pričeti vsa opravila opravljati počasi. Posebno pomembno je, da se zjutraj počasi prebudite in se v postelji še nekaj časa pretegujete. Nežno si zmasirajte noge in roke, počasi se dvignite v sedenje in šele nato vstanite iz postelje. V kolikor boste zjutraj na hitro vstale iz postelje, vam bo verjetno slabo in boste bruhale. Stres in hitenje lahko še poslabšata slabost.

 

nosečnost

 

  • Posebno pozornost morate posvetiti tudi oblačilom, saj telesno neudobje lahko še poveča slabost.  Nikar ne nosite oblek, ki vas tiščijo čez trebušček ali prsi. Pazite tudi, da patent na hlačnih nogavicah ne bo pretesen, prav tako obujte udobne čevlje. Nosečniška oblačila naj bodo iz naravnih materialov, najbolje iz čistega bombaža, z nekaj elastana.

 

 

nosečniška oblačila
NOSEČNIŠKA OBLAČILA NAJ BODO UDOBNA IN DOVOLJ ŠIROKA!
  • Jutranja slabost je pogosto povezana s padcem krvnega sladkorja. Ko se zvečer odpravljate v posteljo, si na nočno omarico pripravite lahek prigrizek in vodo. Dovolj je nekaj prepečenca ali oreščkov, toliko, da boste zjutraj, preden vstanete, nekaj malega pojedle. Ko pojeste, počakajte še nekaj minut in šele nato pričnite z jutranjimi opravili.

 

 

 

  • Dnevne obroke si porazdelite na več manjših, tako, da nikoli ne boste imele praznega želodca. To velja tudi za zvečer, saj, če boste šle spat lačne, vam bo ponoči verjetno slabo. Zato pred spanjem pojejte lahek obrok kot so npr. kosmiči ali popečen kruhek. Za prigrizke morate poskrbeti tudi v službi. Prinesite si že narezano sadje, kakšen jogurt ali oreščke, tako da boste imele vedno pri roki nekaj malega za prigrizek.

 

 

 

 

.

Pijte veliko tekočine, da preprečite dehidracijo!

 

  • Bruhanje v nosečnosti lahko povzroči hudi dehidracijo, ta pa lahko vodi v resne zaplete. Zavedajte se, da, če bruhate, ste tudi v nevarnosti, da dehidrirate. Znaki dehidracije so huda utrujenost, slabost in glavobol.  Zato morate piti veliko tekočine, posebej v vročih dnevih, ko se več potite in kadar zaradi slabosti bruhate. Poleg vode, lahko pijete blage zeliščne čaje in sveže sadne sokove, izogibajte se alkohola in sladkih, gaziranih pijač.jutranja slabost

 

 

  • Slabost lahko premagate tudi z akupunkturo! Če vam postane slabo in se ne morete umakniti na stranišče, poskusite slabost premagati s pritiskom na akupunkturno točko na zapestju. Dlani obrnite navzven in srednje tri prste nasprotne roke, položite pod pravim kotom na zapestje. S prsti močno pritisnite točko na sredini zapestja in držite nekaj sekund. Ponovite dvakrat ali trikrat, toliko časa, da slabost ne mine. V prodaji so tudi zapestnice proti slabosti, ki so narejene tako, da ves čas pritiskajo na te točke.

 

 

 

  • Vsaka noseča ženska bi morala imeti doma sveži ingver! Ingver je prav gotovo najbolj učinkovito naravno sredstvo proti nosečniški slabosti. V vročo vodo narežite nekaj rezin korenine ingverja ali pa si skuhajte ingverjev čaj. Pomagajo tudi piškoti ali brezalkoholno ingverjevo pivo.

 

slabost v nosečnosti kaj pomaga

Kako ukrepati, če vam je slabo ob vonjavah, ki vas obdajajo?

 

  • Pogosto bodoče mamice začne motiti vonj, ki jim je bil prej všeč. Če vas moti zobna pasta, pralni prašek, parfum ali dišavnik v avtu, jih pač zamenjajte. Mogoče se boste morale v času nosečnosti, odpovedati parfumu in nekajkrat zamenjati pralni prašek ali mehčalec za perilo. Pogosto nosečnicam smrdi tudi kava in celo čaj, zato se boste morda morale za nekaj časa odpovedati tudi  tem dobrotam.

 

 

 

 

  • Vam je slabo tudi v kuhinji? To lahko postane problem, posebej, če vi skrbite za pripravo obrokov. Lahko se zgodi, da vam ob določenih vonjih v kuhinji tako slabo, da ne boste več mogle normalno skuhati kosila. Naj vam v tem času domači priskočijo na pomoč, drugače pa v času, ko se dobro počutite, skuhajte nekaj več in zamrznite. Pomaga tudi, če iz svoje nosečniške prehrane, izločite vse začimbe in hrano z močnim vonjem.

 

 

slabost v nosečnosti

  • Proti slabosti v nosečnosti, se lahko borite tudi s počivanjem. Večkrat na dan si vzemite čas zase, se udobno namestite in dvignite noge. Če vam uspe, lahko za dvajset minut tudi zadremate, ali pa se odpravite na sprehod po svežem zraku. Če si v službi ne morete vzeti časa za počitek, potem večkrat vstanite in se sprehodite po pisarni.

 

 

 

Poglejte si še 15 nasvetov, kako omiliti slabost v nosečnosti, ki smo jih povzeli iz spletne strani Parents.com – 15 Tips for Dealing With Morning Sickness