Katera so najpogostejša vprašanja mamic o dojenju?

dojenjeStrokovnjaki so si enotni, da je za dojenčka v prvih mesecih življenja, najbolj primerno materino mleko. Dojenje je preprosto, a na začetku imajo mlade mamice pogosto veliko težav in vprašanj. Na dojenje se morate primerno pripraviti, predvsem morate biti sproščene in tudi primerno oblečene.

 

 

Že v nosečnosti ste si verjetno kupile nedrc za dojenje in pižamo, ki omogoča dojenje tudi ponoči. Med najpogostejše razloge, za neuspešno dojenje, je nepravilno pristavljanje dojenčka k prsim.

 

 

Če dojenčka nepravilno pristavite k prsim, z usti zagrabi samo vrh bradavice, ne pa tudi temnega kolobarja okoli nje. Zaradi tega se ne more sprožiti izcejalni refleks in dojenček sesa le bradavico, mleko pa ne priteče. Zato je pomembno, da dojenčkovo glavico pravilno namestite, posebej na začetku, ko glavice še ne more premikati sam. Glavico namestite v pregib vašega komolca in ga podpirajte toliko časa, da bo tako visoko, da bo dojenček lahko z usti zaobjel celo bradavico in dosegel refleks izcejanja.

 

 

 

 

Kakšne težave še lahko prinaša dojenje novorojenčka?

 

 

Mlade mamice pogosto skrbi, če so pred dojenjem dovolj očistile bradavice. Strokovnjaki so mnenja, da načeloma prsi in prsnih bradavic pred dojenjem ni potrebno čistiti. Dovolj je, če bradavice obrišete s čistim kosmom gaze, ki ste ga namočile v vodi. Za čiščenje bradavic ne uporabljajte vate, saj pušča drobne nitke, ki lahko pridejo v otrokova usta.

 

 

 

Prav tako za čiščenje ne uporabljajte odišavljenih vlažilnih robčkov, saj ima dojenček močan vonj in so druge vonjave, razen vonja mamice, zanj lahko moteče. Zaradi tega, vsaj na začetku dojenja, ne uporabljajte parfumov, dišečih mil in deodorantov za intimno nego.

 

pravilno dojenje

 

 

Na začetku dojenja, mamice pogosto skrbi, ali mleko teče ali ne. Če imate dovolj mleka, potem seveda teče, kar boste opazile, ko ga bo dojenček požiral. Pri tem se bo njegov vrat premikal in sprožil bo refleks izcejanja mleka. Okoli bradavic boste začutile drhtenje, globoko v prsih pa rahlo zbadanje.

 

 

 

 

Na začetku dojenja, mogoče tega občutka še ne boste prepoznale, a kasneje boste dobro vedele, kdaj mleko teče in kdaj ne. Posebej bodite pozorne, da dojenček ne bo sesal samo bradavice, saj bo ostal lačen, vaše bradavice pa bodo boleče vnete, kar lahko oteži nadaljnje poskuse dojenja.

 

 

kako pravilno dojiti

Pogosto se na začetku dojenja bradavice vnamejo ali razpokajo, kar je lahko precej boleče, ni pa razlog za prenehanje dojenja. Pomagate si lahko tako, da bradavice med dojenjem zaščitite s silikonskimi ščitniki, ki jih poznamo tudi pod imenom sombrero.

 

 

 

Ščitniki so narejeni iz silikona, ki ni škodljiv za otrokovo zdravje, prav tako jih lahko sterilizirate. Ščitnik ima luknjice, skozi katere otrok sesa mleko. Pred uporabo ga zdrgnite s svojim mlekom, da ne bo imel okusa in vonja po silikonu. 

 

Kakšen položaj za dojenje je najbolj primeren?

 

 

Običajno boste otroka dojile sede, a tako po prihodu iz porodnišnice in ponoči, boste morda lažje dojile leže. Pri dojenju v ležečem položaju, boste imele na začetku mogoče nekaj težav. Najbolje je, da ležete na hrbet in se dobro podprete z blazinami. Svojo glavo naslonite na dlan, dojenčka položite na hrbet in ga nato s prosto roko pritegnite k sebi.

 

položaji za dojenje

 

Vaš trebuh, naj bo obrnjen k njegovemu trebuščku. Podprite ga z roko na hrbtu, tako da bo najlažje našel položaj, v katerem bo lahko z usteci zajel celo bradavico. V prvih dneh po porodu, je priporočljivo, da ste ponoči oblečene v pižamo, ki je prirejena za dojenje. Pogosto mamice tako po porodu uporabljajo nosečniška oblačila, saj so udobna in dovolj široka.

 

 

 

Če boste pri dojenju v neprimernem položaju, vas bo kmalu bolelo celo telo. Dojilni položaj morate čimprej popraviti, saj dojenček postane neznansko težak, če ga imate večino dneva v naročju. Pri dojenju sede, se udobno namestite v naslonjač in se prav tako podprite z blazinami.

 

 

položaji dojenja

 

Blazino si položite tudi na kolena pod komolec, ki bo držal dojenčka. Dojenčkova glavica naj bo v pregibu vašega komolca, tik pod prsno bradavico.

 

 

 

Objemite dojenčka z roko, na kateri je glavica, tako, da mu podpirate hrbet in ga držite pod ritko in za nogo. Stisnite ga k sebi, tako, da se njegov trebušček dotika vašega.

 

 

 

 

 

 

Priporočamo tudi članek: Breastfeeding