Boleče dojke v začetku nosečnosti in kako izbrati pravi nedrček?

boleče dojke v začetku nosečnosti
PESTRA IZBIRA NOSEČNIŠKIH NEDRČKOV IN UDOBNIH MAJIC ZA DOJENJE! TUKAJ!

Med nosečnostjo se žensko telo začne spreminjati. Poleg rastočega trebuščka, se najprej spremenijo tudi dojke. Postanejo občutljive in se skozi celo nosečnost vidno povečajo. V drugem tromesečju postanejo prsne bradavice izrazitejše, bradavični kolobarji potemnijo in dobijo izrazite žleze. Boleče dojke v začetku nosečnosti pestijo večino nosečnic in so posledica delovanja nosečniških hormonov, ki povzročajo povečanje mlečnih izvodil.

 

Zrele mlečne žleze, so pogoj za uspešno dojenje. Do konca nosečnosti sledijo še mnoge druge spremembe na dojkah. Močno se bo povečala prekrvavitev, občasno bodo boleče in bodo imele vidne izrazite žile. Nekaj dni pred porodom bodo mlečne žleze začele izločati kolostrum, rumenkast izloček, ki bo otrokovo prvo mleko.

 

Kako preprečiti boleče dojke v začetku nosečnosti?

 

Spremembe pri prsih nosečnic, so lahko tudi boleče, zato jih je potrebno ustrezno podpreti. Na prsih, ki niso podprte ali so slabo podprte, se lahko pojavijo strije, ali pa se povesijo. Prsi nimajo mišic, podpira jih samo prsna mišica. Ob koncu nosečnosti so lahko prsi večje tudi za dve številki košarice. Poveča se tudi obseg nedrčka, ker se rebra s širjenjem prilagajajo otroku, ki raste.kdaj začnejo boleti dojke v nosečnosti

 

Po porodu ali, ko ženska ne doji več, se bodo prsi spet zmanjšale, vendar po  obliki in velikosti verjetno ne bodo več takšne, kot so bile pred nosečnostjo.

 

Da preprečite bolečine dojk v nosečnosti in, da ohranite lepe in čvrste dojke, je izredno pomembno, kakšen  nosečniški nedrček boste izbrale. Zamenjati morate vse nedrčke, ki ne dajejo zadostne opore, vas stiskajo ali se v njih ne počutite udobno.

 

Če ste že pred nosečnostjo imele večje prsi, se vam bodo med nosečnostjo verjetno še bolj povečale. Če postanejo izrazito velike in težke, si poleg nosečniškega nedrčka, omislite tudi nedrček za spanje, ki je krojen nekoliko bolj udobno. Če imate namen otroka dojiti, potem si že v nosečnosti kupite nedrc za dojenje, ki ga lahko odprete z eno roko, kajti z drugo roko boste zaposlene z otrokom.

 

 

Na kaj morajo biti nosečnice pozorne pri izbiri nosečniškega nedrca?

 

prenehanje bolečin v dojkah nosečnostPri izbiri nosečniškega nedrca ali nedrca za dojenje, bodite pozorne na naslednje:

 

  • Nosečniški nedrček ali nedrček za dojenje, mora imeti široke in prilagodljive naramnice.

 

  • Material, iz katerega je nedrček narejen, naj vsebuje velik delež bombaža, saj naravni materiali koži omogočajo, da diha.

 

  • Trak pod košarico naj bo širši, saj daje dodatno oporo dojkam, ko se povečajo.

 

  • Zapenjanje naj bo prilagodljivo. Najboljše je zapenjanje s štirimi sponkami, da lahko nedrc razširite, ko se poveča prsni obseg.

kateri modrček za dojenje

 

  • Vedno, ko se vam prsi povečajo in se v dosedanjem nedrčku ne počutite več udobno, ga zamenjajte. Pri nakupu mislite na to, da boste nedrček potrebovale tudi za dojenje, zato naj se odpira spredaj, da ga boste lahko odprle z eno roko.

 

 

Na voljo so tudi majice za dojenje, posebne spodnje majice, obleke in pižame za dojenje. Mnoge bodoče mamice se odločajo za razne tope in majice, ki so krojene tako, da omogočajo dojenje. Krojene so tako da imajo dodaten notranji del v višini prsi in so uporabne tudi v začetnem obdobju nosečnosti, so prsi najbolj občutljive in boleče.

 

Še nekaj koristnih nasvetov, kako lajšati boleče dojke v začetku nosečnosti: Natural Relief for Sore Breasts in Pregnancy