Alergije pri otrocih in kako ukrepamo?

posted in: Otroci, Zdravje otrok | 0

alergije pri otrocihAlergije pri otrocih, so žal vse bolj pogoste, v porastu so predvsem prehranske alergije. Zakaj otrok ne prenaša nekaterih živil, pogosto tudi z več preiskavami, ne moremo ugotoviti. Najpogostejše so alergije na beljakovine v kravjem mleku, alergija na jajca, pšenično moko, splošno na žitarice, arašide in druge oreščke.

 

 

Pri teh obolenjih, otroško telo ni sposobno zgraditi nekaterih encimov ali zadostne količine beljakovin, ki so potrebne za razgradnjo hranilnih snovi. V 85% posamezne prehranske alergije, izginejo okoli tretjega ali četrtega leta starosti, pri ostalih pa lahko ostanejo vse življenje.

 

Katere alergije pri otrocih so najpogostejše?

 

Načeloma lahko vsaka hrana sproži alergijo pri otroku, čeprav je najpogosteje vzrok kravje mleko in vsi izdelki, ki vsebujejo mlečne beljakovine. Okoli prvega leta starosti, otrokov imunski sistem toliko dozori, da lahko dobi alergijsko reakcijo tudi na alergene, ki jih vdihava. Pojavijo se alergije na pršice, pasjo in mačjo dlako, cvetni prah in tudi druge manj poznane alergene. Dihalne težave, ki so povezane s temi alergijami, so najbolj izražene pri treh ali štirih letih starosti.

 

 

 

 

Tudi v predšolskem obdobju ali v prvih razredih devetletke, se pri otrocih lahko pojavi preobčutljivost na inhalacijske alergene, ki se nahajajo v naravi. To je predvsem alergija na travo in drevesne pelode, ki povzroča značilne težave zgornjih dihal.

 

testiranje za alergije pri otrocih

Pojavi se lahko seneni nahod, izcedek iz nosu, kihanje in srbež nosu. Alergija lahko prizadene tudi otrokove oči, kar se kaže kot izcedek iz oči, srbež in otekle veke.Pri intoleranci na hrano, se bolezenski znaki pokažejo po zaužitju določene hrane. Otrok lahko dobi trebušne bolečine in drisko, pogosto tudi bruha.

 

 

Pri nekaterih alergijah na hrano, se lahko pojavi tudi kožni izpuščaj. Dojenček, ki ne prenaša kravjega mleka, običajno izbruha vse obroke in ne pridobiva na teži.

 

 

alergije na cvetni prah pri otrocih

Če nismo prepričani, na katero hrano je naš otrok alergičen, se moramo posvetovati z zdravnikom, ki se ukvarja z alergijami. Z različnimi testi bo ugotovil, katere hrane otrok ne prenaša  in kako na njo reagira.

 

 

Zdravnik nam bo verjetno predlagal, da hrano, ki otroku povzroča alergijo, za nekaj časa črtamo iz jedilnika. Priporočil nam bo tudi, katera nujna nadomestna živila, naj otrok uživa v tem obdobju.

 

Kako lahko sami pomagamo otroku z alergijami?

 

 

znaki alergije na hrano

Ko se prvič pojavijo težave, kot so bolečine v trebuhu in bruhanje, verjetno takoj še ne pomislimo na alergijo. Če pa se težave redno pojavljajo, moramo biti pozorni, po kateri hrani ima otrok težave. To ugotovimo tako, da otroku še naprej dajemo hrano kor doslej, samo da mu jo sedaj dajemo posamič in ne vse hkrati. Ko bo pojedel hrano, ki mu povzroča alergijo, bomo to takoj vedeli in jo izločili.

 

 

 

 

Pogosto dobijo otroci alergične reakcije kože, tudi zaradi preobčutljivosti na razne kreme, ki vsebujejo parfumske snovi ali eterična olja. Alergije pri otrocih, lahko sproži tudi pralni prašek in mehčalec. V tem primeru moramo otroška oblačila prati z nežnim pralnim praškom in za nekaj časa opustiti uporabo mehčalca za perilo. Pomaga tudi, če nekaj časa otroška oblačila sušimo v sušilnem stroju in jih nato tudi zlikamo.

 

 

 

alergija izpuščaji na koži

Včasih pri intoleranci na živila pomaga tudi to, da otrokov jedilnik za nekaj časa omejimo samo na nekaj živil. Če je v naši družini poznana določena alergija, se na to pripravimo že v nosečnosti in se izogibajmo hrani, ki vsebuje alergene.

 

 

Otroka v tem primeru dojimo najmanj štiri mesece, če pa to ni možno, mora dojenček dobivati hipoalergeno hrano, ki jo lahko dobimo tudi na recept. Otroku do prvega leta ne dajemo kravjega mleka. Seveda je najbolje, da ga dojimo, a če to ne gre, potem moramo otroka hraniti s primernim nadomestkom adaptiranega mleka.

 

 

 

 

Oglejte si še članek: Alergije pri otrocih:  Children & Allergies